Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyrotekniker ger goda råd

/
  • Pyroteknikern Lars Johannesson visar upp lite nyårsfyrverkerier.

Nu är det nyår och runt 200 personer kommer då att skadas i samband med fyrverkerier.
– Därför är det ytterst viktigt att följa anvisningar och säkerhetsföreskrifter, förklarar pyroteknikern Lars Johannesson.

Annons

200 skadade personer och runt 150 bränder. Det är det genomsnittliga resultatet av nyårsnattens skjutningar med fyrverkerier runt om i landet. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Där ser man också att det framför allt är pojkar mellan tio och 19 år som skadas, detta trots att det i Sverige finns 18-årsgräns för att få hantera fyrverkerier. Man ser också ett starkt samband mellan fyrverkeriskador och alkoholpåverkan.

Pyroteknikern Lars Johannesson, med tio SM-titlar i pyroteknik på meritlistan, fanns på torsdagskvällen på plats i Borlänge för att informera om hur man hanterar fyrverkerier säkert.

– Det vanligaste olycksorsaken är att man går fram till en pjäs som inte exploderat eller när det inträffar okynnesskjutningar där man inte har någon kontroll på vart pjäserna hamnar, förklarar han.

– Men de allra flesta kan dock hantera fyrverkerier på ett bra och säkert sätt. Riskerna brukar i stället ofta komma när berusade personer är inblandade. Ofta är ju de som skadas också ungdomar och därför måste också föräldrarna se till att de inte har tillgång till fyrverkerier. Är man under 18 år får man inte ens hantera sådana.

När Lars säljer sina fyrverkeripjäser är han noga med att informera om risker och säkerhet.

– Vi delar en säkerhetsbroschyr till varje kund och följer man bara råden i den samt anvisningarna på fyrverkeripjäsen så sker det heller inga olyckor.

I dag finns också mer säkra fyrverkeripjäser än förr.

– I dag finns ju s k effektbatterier vilka är mycket säkrare än vanliga raketer, inte minst genom att det från dessa inte faller ned något glödande eller brinnande material alls. Det är ett väldigt tryggt alternativ sett ur brandsäkerhetssynpunkt, avslutar Lars Johannesson.

Mer läsning

Annons