Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot större barngrupper

Annons

Lärarförbundets avdelning i Borlänge har vänt sig till Arbetsmiljöverket. Detta sedan kommunen planerat att snabbt ta in fler barn på befintliga avdelningar i Skräddarbacken. Detta som en del i att lösa krisen i barnomsorgen.

Facken säger nej.

- Kommunen kör ändå, säger Karin Hansson, Kommunal.

Lärarförbundet konstaterar att personalen motsatt sig att ta in fler barn då man anser att lokalerna är för trånga, luften räcker inte till, ljudnivån blir för hög och stressen för de anställda ökar. Enligt facket är risken för ökad stress bland barnen uppenbar. Den riskbedömning som gjorts döms ut av skyddsombuden, då det inte finns några användbara lösningar på de problem som lyfts fram.

Kommunal står bakom den kritik som Lärarförbundet framför. Karin Hansson säger att facken häromåret fick löfte att det aldrig någonsin mer skulle bli tal om överinskrivningar i barnomsorgen. Den gången godkände man med tvekan överinskrivningar.

Nu är man där - igen.

- Det blir för stora barngrupper. Lokalerna räcker inte till, säger Karin Hansson kritiskt.

- Vi säger inte nej till att utöka platser. Men då ska det finnas lokaler.

Kommunalrådet Kenneth Persson (s) känner till att Lärarförbundet vänt sig till Arbetsmiljöverket. Han säger att det ser ut att bli svårt att komma fram med platserna i Skräddarbacken, som det var tänkt. Tanken har varit att de nya platserna i Skräddarbacken skulle vara en tillfällig lösning fram till att Mats Knuts skola kan tas i bruk för förskoleverksamhet.

Kommunalrådet Leif Lindström (v) är mycket kritisk till planerade överinskrivningar, och menar att det inte är någon bra lösning.

- Det är olyckligt. Vi ska inte hamna i en situation där vi hamnar i konflikt med personalen och cheferna. Det är inte bra för den politiska trovärdigheten.

Mer läsning

Annons