Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemlösare på påskkärringfest

/
  • Udda tävling. Maria Johansson på Framtidsmuseet ledde byggandet av torn i gelé och med tandpetare. Non berättade att de högsta troner är byggda som en triangel.
  • Marcus Weinstock, 24, får lämna Leksand inför kvalserien. Foto: Johan Solum /arkiv

Annons

På museet fick man tävla i lag och lösa en uppgift. En av dem var att få en järnkula att rulla i en bana som man själva byggde. Det var inget fel på idéerna när man försökte gång på gång. Ibland fick kulan en snabb färd, ibland rullade den längre.

Klarade man provet skulle kulan till slut ramla in i en skramlande plåtburk, men dit var vägen lång. Glada tillrop och instruktioner hjälpte föga men försöken att lösa de uppkomna problemen kan vara bra att ha med sig senare i livet.

En annan uppgift var att med tandpetare och geléhallon bygga ett torn, så högt som möjligt. Här fanns det utrymme får många experiment. De som lyckades bäst den här gången var Maja och Sebastian som gjorde något av ett Eiffeltorn i miniatyr och nådde höjden 41 centimeter.

Andra konstruktioner kom inte att bli lika höga men fantasin fick flöda fritt och ett och annat tron levde kort tid och fick vila på en papptallrik.

De flesta förstod att om man byggde ett torn som en triangel så höll det bäst. Det berömda lutande tornet i Pisa hade i torsdags många kompisar att luta sig mot.

- Vi har stora byggnadsverk i världen och de flesta av dem är byggda i triangel. Titta bara på Eiffeltornet, menade Maria Johansson på Framtidsmuseet.

Hon hade en rolig förmiddag tillsammans med eleverna, Mikael pettersson och Röde Eriksson som inspiratörer.

Mer läsning

Annons