Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pris för färgstarkt examensarbete

/
  • Färgstarkt arbete. Katrina Liljeroth går fjärde året på ingenjörsprogrammet grafisk teknologi. För sitt examensarbete på uppdrag av Kvarnsvedens pappersbruk har Katrina tilldelats 2006 års studentpris. Foto: Mattias Nääs

Annons

Stiftelsen Grafiska Yrkenas Främjande (GYF) är Grafiska Företagens Förbunds och Tidningsutgivarnas gemensamma stipendiestiftelse. Katarina Liljeroth läser fjärde året grafisk teknologi i Borlänge, det populäraste ingenjörsprogrammet vid Högskolan Dalarna och får priset och 12 500 kronor för årets bästa examensarbete med inriktning mot den grafiska branschen.

Katarinas examensjobb "Studie av CSWO färgöverföring i labskala" har gjorts på uppdrag av Kvarnsvedens pappersbruk. I GYF:s motivering framhålls att Katarina Liljerot med sitt arbete " på ett bra och intressant sätt beskrivit de olika ingående komponenterna i färg och hur de påverkas av olika faktorer.

- Jag har utvecklat en metod för att i labskala trycka sekundärfärger, beskriver Katarina Liljeroth sitt arbete.

Innan Katarina för sex år sedan började läsa in gymnasiet arbetade hon för Stora Skog och som odlingskontrollant och även i produktion. Till sommaren är Katarina klar med sin magisterexamen.

Prispengarna, hur tänker du använda dem?

- Vi har funderat på en resa min dotter Saga och jag. Vart har vi inte bestämt. Saga vill åka till Thailand, det vill inte jag. Först sa hon Island, men det tyckte jag var lite kallt, säger Katarina Liljeroth.

Dottern Saga var ett år och åtta månader då Katarina började studera och efter sex års studier vill båda koppla av lite. Resmål kommer att spikas inom kort.

- Mitt examensarbete har varit jätteroligt. jag skulle gärna vilja fortsätta att utveckla detta, framhåller Katarina.

- jag fick fria händer, en tryckpress, färg, papper och uppgifter från en fullskaletryckning som jämförelse, berättar Katarina Liljeroth om inledningen på sitt examensarbete i Kvarnsvedens pappersbruk.

Opponenter har Katarina haft på bland annat pappersbrukets utvecklingsavdelning. Examinator har varit teknologie doktor Jan-Erik P. Nordström på Kvarnsvedens pappersbruk. Färgöverföring är ett av de områden där Nordström har kvalitetsansvar.

- Det här är en första grundläggande tegelsten, men inte någon färdig lösning. Vad vi fått är ett verktyg som kan användas att bygga vidare med, kommenterar Jan-Erik P. Nordström Katarinas examensarbete.

- Vi är en enda utbildningen i landet som sysslar med den här problematiken, konstaterar Göran Bryntse, universitetslektor i grafisk teknik som passar på att berätta att Grafisk teknologi planerar till hösten sitt 25-årsjubileum.

- Sedan jag började 1984 har 800 studenter passerat den här utbildningen, summerar Göran Bryntse.

Mer läsning

Annons