Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för UR:s nya serie Gränssprängarna

/
  • I UR:s nya programserie Gränssprängarna följer vi ett fotbollslag där alla spelare har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
  • Bild från förra årets Dalecarlia Cup och matchen mellan Enköping och italienska Braglia, klass U.

På onsdag har UR:s nya programserie Gränssprängarna premiär. Under sex veckor får tittarna följa ett fotbollslag där alla spelare har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Serien avslutas med Dalecarlia Cup i Borlänge.

Annons

I UR:s nya programserie Gränssprängarna får tittarna lära känna sex spelare i fotbollslaget Gränssprängarna. Gemensamt för spelarna är att de alla har diagnosen DAMP, ADHD, Autism eller Aspergers syndrom. Under sex veckor, med start på onsdag, får tittarna följa med laget på deras träningar och matcher innan de slutligen når sitt mål; Dalecarlia Cup i Borlänge.

– I Gränssprängarna får tittarna lära känna dessa oerhört härliga ungdomar som är så medvetna om sin egen situation och som för första gången får chansen att berätta om sin livshistoria, säger Barbro Ljungström, tv-producent på UR och projektledare för tv-serien Gränssprängarna.

Gränssprängarnas fotbollslag startade år 2000 som ett projekt för att främja handikappidrotten i Gävle kommun. Idag, tolv år senare, har Gränssprängarna en egen sektion i föreningen IK Sätra och består av 35 killar och tjejer i åldrarna 13 till 35 år. I maj 2009 kontaktades laget av företaget Teamwork AB som ville belysa handikappidrott i Sverige. Två år senare, i januari 2011, hade Teamwork fått klartecken från UR och inspelningarna kunde börja. En riktig höjdare för tv menar Barbro Ljungström.

– Gränssprängarna ger diagnoserna ett ansikte och det var därför vi på UR nappade på förslaget. Tittarna får lära känna dessa underbara ungdomar och man får ökad förståelse för de som har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, säger Barbro Ljungström.

I det sjätte och sista programmet går resan till fotbollscupen Dalecarlia i Borlänge. För tränaren Göran Djusberg, som varit med och tränat laget sedan 2002, är Dalecarlia Cup en viktig del av fotbollssäsongen.

– Alla spelare älskar att åka till Dalecarlia, det är årets höjdpunkt för många. Vanligtvis sitter de hemma hela sommaren så att vi har möjligheten att åka iväg med dem en hel vecka för att spela fotboll och träffa andra lag med funktionshinder är fantastiskt, säger Göran Djusberg.

Gränssprängarna visas i sex olika avsnitt och har premiär nu på onsdag klockan 20.30 i SVT2.

Mer läsning

Annons