Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Nybrobacken

/
  • Roger Ilbäcks och Jimmy Norlinder har jobbat hårt för att få snö i Nybrobacken. Nu kan de börja skörda frukten av arbetet när barnbacken har premiär i dag.
  • Totalt har föreningen IFK Borlänge Alpin 20 snökanoner. Men de kan bara hållas igång när det är kallare än två minusgrader.
  • Jimmy Norlinder är vice ordförande i föreningen. Han berättar hur föreningen har fått kämpa hårt i höst med flera tunga motgångar. Senast i raden var stormen Dagmar som drog ned belysningskablarna.
  • Vacker vy från Nybrobacken.

Med två inbrott, besök av Dagmar och diverse annat strul är det ingen överdrift att beskriva IFK Borlänge Alpins höst som kaotisk. Det milda klimatet har till råga på allt försenat premiären i Nybrobacken. Men i dag invigs barnbacken för säsongen.
– Känslan att få se ungarna glida nedför backen gör det värt allt slit, säger Jimmy Norlinder.

Annons

Efter sju sorger och åtta bedrövelser verkar lyckan nu ha vänt för IFK Borlänge Alpin. Minusgraderna runt nyår har gjort det möjligt att sätta in föreningens 20 snökanoner. Det behövs för att åtminstone få igång barnbacken.

– Det känns fantastiskt skönt med premiär på måndag (läs i dag). Kan kylan hålla i sig kan vi i bästa fall ha hela anläggningen i gång inom någon vecka, säger föreningens vice ordförande, Jimmy Norlinder.

Norlinder förklarar att det åtminstone krävs ett par minusgrader för att kunna köra snökanonerna.

– Eftersom kylan kommit och gått så mycket har vi bara kunnat köra korta perioder. På så sätt kommer vi ingenstans. Det har varit en frustrerande höst.

Frustrerande är bara förnamnet. Under hösten har föreningen haft problem med kompressorhaveri, vattenläckage samt två inbrott. De har dessutom tvingats reparera en pistmaskin för 120 000 kronor. Som om inte det var nog drog stormen Dagmar ned belysningskablarna vid liften.

– Vi har haft samma driftbidrag från kommunen sedan 1999. Det gjorde att vi ansökte om en höjning med 240 000 kronor. Av dem fick vi 75 000. De går snabbt åt när man möter på motgångar som inte ligger budgeterade.

Motgångarna har gjort att föreningen tvingas skära ned på materialinköp till sina omkring 100 aktiva ungdomsåkare.

– Det finns inte så många alternativ. Det är klart att det är tråkigt, men vi har i princip bara ideell arbetskraft och det går inte att ta ta pengarna från någonting annat än materialinköp.

Men nu kommer äntligen en ljuspunkt mitt i allt mörker. Barnbacken invigs för året.

– Känslan att få se ungarna glida nedför backen gör det värt allt slit. De är vår framtid och det är viktigt att vi satsar ordentligt på de yngsta.

Norlinder hoppas även att de även får igång tävlingsbacken inom kort.

– Vi har tävling här om två veckor. Vi jobbar dygnet runt för att få tillräckligt med snö. Sedan ska vi försöka hänga upp liften också.

Men oavsett hur hårt Jimmy Norlinder och hans kollegor arbetar är det till syvende och sist upp till vädrets makter om det ska bli någon mer snö i backen.

– Jag hoppas innerligt att minusgraderna håller i sig, säger Jimmy Norlinder.

Mer läsning

Annons