Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker visste inget om 100-miljonersnota

/
  • Tunabyggens nya huvudkontor, som kostar 100 miljoner kronor.
  • – Jag är vice ordförande och vet ingenting om kostnaden. Det är oerhört anmärkningsvärt och det här måste få konsekvenser, säger Samuel Hedström.

Tunabyggens nya huvudkontor kostar 100 miljoner kronor.
– Jag är otroligt förvånad. Ingen mer än ordföranden har känt till det, säger Samuel Hedström (KD), vice ordförande i Tunabyggens styrelse.

Annons

Om- och tillbyggnaden av Hushagens gamla skola är i full gång. Delar av Tunabyggens verksamhet har flyttat in och ytterligare personal kommer efter under 2012.

När tidningen skrev om kostnaden, för en månad sedan, kom det som en kalldusch för flera av styrelseledamöterna.

– Ingen i styrelsen utom ordföranden har känt till den här kostnaden, säger Samuel Hedström (KD).

Enligt Hedström har det tidigare talats om en betydligt lägre kostnad och han har personligen uppfattat att det skulle röra sig om mindre än hälften av vad det nu blir.

– Vi är i ett skede då vi ska vi investera i nya lägenheter och renovera. Att då bygga lokaler åt oss själva för 100 miljoner är oerhört märkligt.

Samuel Hedström är sedan april 2011 vice ordförande i styrelsen. Innan dess var han under ett antal år suppleant.

– Jag är vice ordförande och vet ingenting om kostnaden. Det är oerhört anmärkningsvärt och det här måste få konsekvenser, säger Hedström upprört.

Sven Pettersson (MP) är också av samma uppfattning. Han är i dag suppleant i Tunabyggens styrelse, och var under förra mandatperioden ordinarie ledamot. Han säger att det inte i något sammanhang varit tal om en så stor investering som 100 miljoner för huvudkontoret - utan att det talats om kanske hälften.

– Jag förstår ingenting. Beloppet har aldrig funnits med i diskussionerna. Det kom som en smärre kalldusch, säger Sven Pettersson till tidningen.

Bolagets styrelseordförande Olle Rigborn (S) säger att han själv också blev överraskad när han fick klart för sig vad bygget skulle kosta:

– Jag tyckte att det blev lite dyrt. Jag får ta totalansvaret. Jag är ordförande.

Enligt Rigborn fick han dock godtagbara förklaringar till fördyringarna.

– Det handlar om en gammal byggnad som var i sämre skick än vi trodde, och beräkningar har visat att bolagets totala driftkostnad inte ska öka.

Genom effektiviseringar och hyresintäkter för lokaler som bolaget lämnar och hyr ut ska det gå ihop på sista raden. Inte förrän i december 2011 fick styrelsen information om fördyringarna i projektet.

– Vi borde ha tagit upp det tidigare, säger Olle Rigborn som dock samtidigt pekar på att styrelsen tagit beslut om att anvisa medel i investeringsbudgeten, 55 miljoner för 2011 och 45 miljoner för 2012.

Mer läsning

Annons