Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen granskar extremistmöte

Annons

Polisen i Borlänge höll under gårdagen på att kolla upp om det stämde att Robert Vesterlund skulle komma till Borlänge. Beroende på hur de sedan bedömer mötet som Lokala fria nationalister anordnar kommer de vidta olika åtgärder.

- Det är ju inte olagligt på något sätt men vi kommer att hålla koll på det. Det som kan vara olagligt är om de bär några märken, säger polisens presstalesman.

Det är hets mot folkgrupp att bära symboler och märken för nazism och rasism.

En person som är rasistisk motståndare har sagt till tidningen att mötet är en belöning till medlemmar av främlingsfientliga partier.

- Borlänge har varit Sveriges största ungdomsstad på nazistfronten i år. Man vill satsa på att få en riktig kärnstad. De försökte med Falun med det fungerade inte eftersom de inte har lika många invandrare som Borlänge. Därför satsar man nu på Borlänge.

Mötet är i första hand för de som redan är med i den så kallade kärngruppen, personer som redan är värvade och medlemmar.

- Det är inte till för att locka nya ungdomar. Snarare att lära medlemmarna hur man lockar fler medlemmar, det är det Robert Vesterlund gör, säger källan som är motståndare till rasism.

Tidningen har försökt att få kontakt med Robert Vesterlund och arrangörerna till mötet för en kommentar men inte lyckats.

Mer läsning

Annons