Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobbarna behövs

/
  • Nystartad förening. Joacim Strömberg i den nystartade föreningen Aktiv arbetslöshet förstår inte hur den nya regeringen med ett penndrag kan ändra förutsättningarna för tiotusentals människor. Han är själv plusjobbare och riskerar att drabbas när en stor del av statens pengar till plusjobben försvinner. Foto: Mikael Hellsten

Annons

Han är också en av många plusjobbare som riskerar att drabbas när en del av den statliga finansieringen tas bort inom kort. Just nu jobbar han som vaktmästare på Domnarvsvallen. Han har skrivit på avtal om arbete till och med juni nästa år.

– Men det avtalet är tydligen inte värt någonting alls längre, säger han.

Joacim Strömberg förstår inte hur den nya regeringen med ett penndrag kan ändra förutsättningarna för tiotusentals människor.

– Plusjobben infördes för att hjälpa oss långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden. Nu tas den möjligheten ifrån oss.

Han ser det inte som någon lösning att minska ersättningen till plusjobbarna för att behålla jobben.

– Nej, ersättningen är redan nu låg, någon tusenlapp över a-kassan, så det är ingen bra idé.

– Det enda rätta är att låta oss få behålla jobben som vi blivit lovade. Det här är ettt dråpslag för massor av människor.Tänk på alla som har familjer att försörja, säger Joacim Strömberg.

Med föreningen Aktiv arbetslöshet hoppas han få igång en debatt omkring den arbetslöses situation och han vill att alla intresserade, privatpersoner lika väl som kommunen och föreningar, tar kontakt.

– Vi ska inte bli någon gnällförening, det hjälper inte att bara klaga, utan en målsättning är att vi ska kunna komma fram med egna idéer och försöka hitta lösningar, säger han.

Ett annat budskap som föreningen, enligt Joacim Strömberg, vill förmedla har att göra med synen på den som är arbetslös.

– Det handlar om att öka förståelsen om hur mycket värde det finns i varje människa, oavsett om man har ett arbete eller inte. Det gäller att ta vara på de resurserna, säger han.

Joacim Strömberg hoppas att Aktiv arbetslöshet kan bli det forum som saknas i Borlänge, för både arbetslösa och dem som är beredda att bidra på något sätt.

– I första hand handlar det om att tala om att vi finns och att vi är många.

Föreningens ambition är också att vara till för medlemmar som kommit i kläm och kanske behöver konkret hjälp i kontakten med företag och myndigheter, eller stöd för att få tillbaka förlorad självänsla.

Föreningen har fått låna en lokal av Tjärnkraft i HCK-huset. Hur verksamheten ska finansieras är en öppen fråga.

Dalarna drabbas hårdast

Dalarna är bland de hårdast drabbade länen när det gäller antalet plusjobbare över 60 år som blir av med sina plusjobb i förtid när avtalen ändras.

Det visar uppgifter som vänsterpartiet tagit fram genom riksdagens utredningstjänst.

I Dalarna fanns i oktober 99 personer över 60 år i plussjobb som var längre än 730 dagar. Det totala antalet plusjobbare i landet var 1230 personer.

I riksdagens interpellationsdebatt på tisdag i nästa vecka vill vänsterpartiet veta om regeringen tänker vidta åtgärder för att personer som är äldre än 60 år ska få behålla sina plusjobb fram till pensionen.

Partiet vill också ha svar på frågan om regeringen ska kompensera de personer som förlorar sina utlovade plusjobb i förtid.

Mer läsning

Annons