Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Phoebe såg Borlänge från ovan

/
  • Eurostar. Borlänge flygklubb har idag fyra flygplan med motor och tre segelflygplan i sin ägo, berättar klubbens ordförande Anders Lidén.
  • Cockpit. Kapten Jan-Erik Westerlund och styrman Peter Hedberg flög under lördagen passagerare över Borlänge.
  • Borlänge från ovan. Många tog chansen att få se Borlänge från ovan i lördags då Dala Airport höll öppet hus för allmänheten. En av dem som om med på en flygtur var Phoebe Sandberg, 8.
  • Förväntansfull. Emil Johansson, 7, stod på plattan och väntade på att få komma med på en flygtur över Borlänge. Han tyckte att det skulle bli spännande. På bilden syns även hans bror Hampus Johansson, 3.

Annons

Intresset för att få sig en titt över Borlänge var stort. 19 flygturer med 19 passagerare i varje plan genomfördes under dagen. En av dem som kom med på en flygtur var Phoebe Sandberg, 8 och hennes syster Penny Sandberg, 6.

- Det var kul. Jag såg Kupolen och Pyjamashuset, berättar Phoebe Sandberg.

Men det var inte första gången hon flyger. Hon har åkt på semester med familjen till Italien.

På plattan stod också Emil Johansson, 7 och hans bror Hampus Johansson, 3 och väntade på att få stiga ombord på ett av flygplanen.

Alldeles bakom pojkarna stod Anders Lidén, ordförande i Borlänge flygklubb, och förevisade ett av klubben flygplan, en Eurostar, som har varit klubbens ägo sedan ett halvår.

- Det här är ett så kallat ultralätt flygplan och väger inte mer än 450 kilo. Så fort ett flygplan överstiger 450 kilo är det ett motorflygplan, säger Anders Lidén.

Klubben har idag fyra flygplan med motor och tre segelflygplan.

- Det är en som en bilpool, men man utnyttjar sällan flygplan på samma sätt som man utnyttjar en bil, säger han.

Det kostar omkring 25 000 till 30 000 kronor att ta ett certifikat för ett ultralätt flygplan och 100 000 för att ta certifikat för motorflygplan. Borlänge flygklubb har idag mellan 110 och 120 medlemmar. Den som vill veta mer kan gå in på klubbens hemsida på adress www.borlangeflygklubb.nu

På Dala Airport fanns också Fallskärmsklubben Dala representerad genom Cecilia Burström, som berättar att det finns hoppare i klubben som hinner med omkring 200 hopp om året. Själv har hon hoppat 103 gånger.

- Det är en jättekick. Man brukar säga att fallskärmshoppare vet varför fåglar kvittrar, säger hon.

I en kurs ingår vanligtvis 24 hopp, men det finns de som hoppar 50 gånger innan de är färdiga. Under utbildningstiden får man låna en fallskärm av klubben.

- När man är klar får man köpa en egen utrustning och livslängden på en fallskärm är 20 år, säger Cecilia Burström.

Mer läsning

Annons