Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal anmäler tillbud i omsorgen

Annons

Det aktuella gruppboendet i Borlänge kommun vänder sig till personer med demenssjukdomar. Två händelser som inträffat under februari månad har fått personal att reagera och göra så kallade Lex Sarah-anmälningar.

Vid det ena tillfället har en av de boende stoppat munnen full i socker och bröd på en annan boende. Då den som blev utsatt har speciell kost kunder det enligt personalen ha slutat illa.

Situationen uppstod då en av de anställda var på rast och den andre anställde var sysselsatt med att hjälpa en annan av de boende.

Händelse nummer två inträffade också i samband med att en anställd hade rast, och en ensam person fanns kvar bland de boende. Den anställde hjälpte en av de boende. Då ramlar en annan boende på väg till toaletten.

– Detta hade inte hänt om vi varit två, skriver personalen i sin Lex Sarah-anmälan.

Vid gruppboendet har personal tidigare haft så kallade måltidsuppehåll. Arbetstagaren äter då på arbetsplatsen. Från årsskiftet ska personal ta en halvtimmes rast. Det betyder att det under den tiden enbart är en person på avdelningen.

– Vi har lagt upp rutiner, säger verksamhetschef Marie-Louise Nyström.

I huset finns flera avdelningar, och det finns en extra person i huset som kan täcka upp i samband med raster om det är oroligt på avdelningen.

– Rutinerna ska gås igenom ytterligare en gång. Är det stökigt och omöjligt att ta rast får man skriva upp det som fyllnadstid eller gå hem en halvtimme tidigare, berättar Marie-Louise Nyström.

Enligt socialtjänstlagen ska den som uppmärksammar eller får kännedom om ett allvarligt missförhållande i omsorgerna om någon enskild genast anmäla detta till den ansvariga nämnden. En så kallad Lex Sarah-anmälan.

Mer läsning

Annons