Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer tvingas betala mer för hemtjänst

/

Taxor och avgifter höjs 2012 för att öka intäkterna.
Omsorgsnämndens budget är ändå orealistisk.
Det fattas 50-60 miljoner kronor.

Annons

Omsorgsnämnden vill höja hemtjänsttaxan med 50 kronor till 300 kronor per timme.

Dessutom planeras höjd avgift för trygghetslarm från 125 till 175 kronor i månaden. Vidare är tanken att från 2012 debitera 150 kronor för utryckningar i samband med larm. Tidigare har detta inte skett.

Höjningarna beräknas sammanlagt ge 700 000-900 000 kronor i ökade intäkter.

Barbro Hietala Nordlund (S), omsorgsnämndens ordförande, betonar att taxorna inom omsorgen liksom tidigare har en rättviseprofil. Dels finns en maxtaxa, dels ett förbehållsbelopp som alla garanterat ska ha kvar.

– De sämst ställda har alltid ett skydd mot ökade taxor.

Hon pekar också på att telefonkostnaderna för personer med trygghetslarm minskar när kommunen går över från ett analogt till ett digitalt system.

En rad möjliga besparingar ska utredas vidare. Bland annat hoppas Hietala Nordlund en hel del på projektet heltid/deltid. Biståndsbedömningar ska bli tydligare, rättssäkrare och tidsbegränsade. Arbetssätt och organisation inom LSS ses också över.

En ambition nämnden har är att öka hemtjänstens tid hos brukarna, att personal ska ägna mindre tid åt olika former av transporter. Här väntas de nyckelfria lås som ska införas bidra till ökad effektivitet.

Omsorgsnämnden kan redan innan 2012 börjat konstatera att pengarna inte räcker på långa vägar. Det fattas 50-60 miljoner kronor, och de slantarna är omöjliga att spara in under året. Nämnden tar beslut om detaljbudgeten i januari.

Budgeten är med andra ord orealistisk.

– Vi mörkar inte utan är helt öppna med det. Även om vi gör en åtgärdsplan fattar alla att vi inte kan ta hem 50-60 miljoner, säger Barbro Hietala Nordlund.

Vad är det för mening med en budget som är orealistisk?

– Bra fråga. Men vi är skyldiga enligt kommunallagen att göra en budget. Vi måste ha något att mäta oss emot. Vi är inte heller den enda kommunen som har de här besvären.

Mer läsning

Annons