Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paulsson invänder mot Jonssons siffror

/

I samband med barn- och bildningsnämndens sammanträde i måndags redovisade ordförande Mari Jonsson (S) uppgiften till BT om att nedskärningarna för musikskolan skulle beröra omkring 40-60 elever. Nu får hon mothugg av musikskolans rektor Christer Paulsson.
– De siffrorna är helt felaktiga, kontrar Paulsson.

Annons

Det uppstod het debatt i samband med att barn- och bildningsnämnden aviserade att de hade för avsikt att skära ned på musikskolan i budgeten för 2012. Den heta stämningen lever fortsatt vidare. Musikskolans rektor Christer Paulsson reagerar starkt på barn- och bildningsnämndens uppgifter i tisdagens BT. Han menar att siffran 40-60 elever inte alls stämmer utan att dubbelt så många kommer att beröras av de 500 000 kronor som nämnden drar in från musikskolan under 2012.

– Enligt den konsekvensbeskrivning jag har lämnat in ligger siffran omkring 120 till 130 elever. Under 2012 kommer vi att få skära ned med två tjänster och det går cirka 60 elever per tjänst. Situationen är så att vi har en gitarrlärare som går i pension och en vikarierande pianolärare och det är där vi tvingas skära. Vart Jonsson hittat sin siffra har jag ingen aning om, dundrar Paulsson.

Mari Jonsson vill först inte uttala sig om vart uppgiften kommer i från.

– Jag bemöter inga siffror, var beskedet då.

Varför kan du inte berätta vart du fått gårdagens uppgifter i från?

– Jag fick dessa uppgifter på nämnden från ansvarig chef.

Vem då?

– Ulf Månsson.

Frågan går då vidare till verksamhetschefen för förskolan och grundskolan, Ulf Månsson.

– Uppgifterna som Mari Jonsson fick gällde en uppskattning på antalet gitarrelever som berördes. Det kan vara så att jag var otydlig eller uttryckte mig fel till Jonsson. På piano är det färre elever och där handlar det om en minskning någonstans runt 30 och 50 elever.

Vad beror det på att ni gör olika uppskattningar?

– Christer Paulsson gör sin uppskattning. Den får stå för honom. Jag gör en lägre uppskattning. Men det vi vill trycka på är att inga elever kommer tvingas sluta utan alla löften vi har lagt kommer att hållas. Det här får enbart konsekvenser för hur lång kön blir.

Ulf Månsson är bekymrad över hur debatten kring frågan har förts.

– En del uppgifter som förts fram har varit helt ogrundade. Ena stunden har det pratats om över 300 elever och andra stunden om att elever kommer tvingas sluta. Ingenting av det har varit förenat med verkligheten. Det har skapat en onödig oro, säger Månsson.

Elevantalet är inte det enda som Christer Paulsson har synpunkter på när det gäller Mari Jonssons uttalanden i tisdagens BT.

– Att det enbart rör sig om en halv miljon för 2012 är inte hela sanningen. Vi kan inte gå in och peta i pågående läsår och därför kommer vi tvingas spara en halv miljon bara under höstterminen 2012. Sedan kommer det enligt min bedömning bli en ny miljon för 2013 att spara, om inga fler beslut tas. Det året går en blockflöjtslärare i pension och förmodligen kommer vi inte kunna ersätta den tjänsten heller, säger Paulsson.

Mari Jonsson har en annan uppfattning.

– Vi har inte lagt någon budget för 2013. Om Paulsson väljer att lägga alla nedskärningar under hösten 2012 är det upp till honom. Det ligger inte på mitt bord, säger Jonsson.

Mer läsning

Annons