Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översynen av kommunens alkoholpolitik dröjer

Kommunen skulle under fjolåret ha genomfört en översyn av alkoholpolitiken.
Men eventuella nya riktlinjer dröjer.
– Vi riggar den nya organisationen först, säger socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S).

Annons

För ett år sedan aviserades en översyn av Borlänge kommuns alkoholpolitik. Detta efter att det stundtals varit en het debatt.

En av de frågor som skulle belysas var hur kommunen tillämpar alkohollagen, jämfört med andra kommuner. Riktlinjerna skulle omarbetas, och en översyn av avgifter göras. Riktlinjerna har ett antal år på nacken och en ny alkohollag har kommit.

Men den aviserade översynen dröjer. Anledningen är diskussionerna om samverkan med fler kommuner i ett gemensamt alkoholhandläggarkontor.

– Organisationsutredningen är inte klar, men man har kommit rätt långt i arbetet. Tanken är att samordna med ett antal kommuner. I samband med detta får man titta på riktlinjerna. Det är rimligare att göra så, menar Kenneth Persson.

Han räknar med att slutrapporten om eventuell samverkan är klar under våren. Ett av syftena med samverkan är också att minska sårbarheten, när den ensamarbetande alkoholhandläggaren av någon anledning är frånvarande.

I avvaktan på utredningen sker ingen förändring.

– Det gamla gäller tills vidare. Det är nog en fördel för krögarna också att de gamla avgifterna gäller, säger Kenneth Persson.

Borlänge söker även en ny alkoholhandläggare, då nuvarande tjänsteman går i pension under året. Det finns ett antal aktuella namn som diskuteras.

– Det är en viktig utåtriktad post. Både för kommunen och de som berörs. Det handlar om service, att kunna ha en bra dialog och att ha integritet, säger Kenneth Persson.

Mer läsning

Annons