Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ösregn under kosläppet

/
  • Nyvunnen frihet. De lyckliga kossorna i Tyllsnäs, hos mjölkbönderna Gunnar och Magnus Olsson, räds inte regn utan skuttade som kalvar när de i går fick beta utomhus för första gången i år.

Annons

Gunnar Olsson har varit bonde i 40 år men sedan några år har hans son Magnus mer och mer tagit över ansvaret för gården, kossorna och lantbruket. Pappa Gunnar ställer givetvis upp och hjälper till där det behövs.

Olsson kossorna går fritt inne i ladugården men nu väntar förhoppningsvis sköna dagar ute i solen innan de kommer tillbaka på kvällen för att mjölkas, vardag som söndag.

Förutom den 70-80 mjölkkorna har Olssons i Tyllsnäs ungefär lika många kvigor samt några sinkor som redan fått känna på hur det är att vara ute i friheten.

Sinkossorna var väldigt intresserade av att se sina kompisar, mjölkkossorna, komma ut i den gröna hagen strax intill. Längre bort stod kvigorna och förstod mindre.

Gunnar Olsson körde för mer än 40 år sedan mjölkbilen som bland annat passerade Tyllsnäs. På den tiden var det mycket lyftande från mjölkpallarna efter vägen.

- När det var som mest fanns det 22 gårdar som lämnade mjölk. Av dessa gårdar är det bara två kvar i dag, säger Gunnar Olsson.

2007 blev för Gunnar Olsson ett lite speciellt år. Aldrig tidigare har han varit med om att ha varit klar med sådden så här tidigt.

- Vi brukade säga förr att det var bra om vi kunde vara klara till Erik-dagen, den 18 maj. I år var det färdigt säkert två-tre veckor tidigare.

Kossorna i Tyllsnäs kan säkert räkna med att få gå ute i det fria åtskilliga månader framåt, förmodligen till september-oktober.

Mer läsning

Annons