Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ornäsbjörken hyllade Linné

/
  • Äkta vara. På senare år har forskare visat att det finns tre typer av Ornäsbjörk. Endast en härstammar från moderplantan och den är den äkta.
  • Ridelius blev Lindberg. Olle Ridelius hade intagit rollen av trädgårdsmästare Lindberg år 1917. Lindberg ville införa en allmän planteringsdag på Linnés födelsedag. Idén fick stort gensvar, men den överlevde bara i ett år.
  • Trädhyllning till Linné. När man planterar en Ornäsbjörk gäller det att gräva, trampa och täcka. Trädgårdsmästare Olle Ridelius planterade trädet för att hylla Linné på hans födelsedag.

Annons

I går arrangerade Vassbo trädskola en resa i Ornäsbjörkens historia.

Resan ägde rum i Lilla Ornäs varifrån Ornäsbjörken härstammar.

För ett 50-tal personer berättade trädgårdsmästare Olle Ridelius om Linnés koppling till trädet och om moderbjörken som föll offer för en storm 1887.

- 1917 planterades en ny björk på platsen, men på senare år har det visat sig att det inte var en björk som härstammade från Ornäs, utan en fransbjörk, förklarar Olle Ridelius.

Tack vare en av Linnés lärjungar som tog skott av moderplantan och förökade den lever originalbjörken kvar.

För att hylla Linné på hans födelsedag i går planterades ett av skotten som härstammar från originalbjörken. Plantan planterades i närheten av moderbjörkens växtplats i Lilla Ornäs.

- Nu skriver vi ett nytt kapitel, sa Olle Ridelius efter att ha grävt, trampat, vattnat och hägnat in den lilla plantan.

En av de som tagit sig till Lilla Ornäs var Vanja Nykvist från Bjursås.

- Jag gick en trädgårdsutbildning på Vassbo och tyckte det lät roligt att få komma hit och lyssna på björkens historia, förklarar Vanja som planerade att köpa en Ornäsbjörk med sig hem.

- De är så fina. Den ska få stå vid en annan björk och ta över när den gamla björken dör.

I samband med arrangemanget skänkte också Vassbo trädskola en björk till Botaniska Trädgården i Uppsala, som saknar en äkta Ornäsbjörk. Helt i linje med Carl von Linnés önskemål på 1700-talet.

Mer läsning

Annons