Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus på demensboende

/
  • Klippte banden. Doris Brodén (s), omsorgsnämndens ordförande, invigde Hagagården. Hon tror mycket på den nya driftsformen.
  • Klart för inflyttning. På måndag flyttar de första gästerna in på Hagagården på Hagalund, Borlänges nya demensboende. 21 personer ska tillsammans driva verksamheten i intraprenadform.

Annons

Lokalerna, som finns i bottenvåningen av Hagalundshuset vid Parkgatan och omfattar 17 lägenheter, har byggts om av Tunabyggen. Även utrymmen för terapi och väntjänst har fått en rejäl ansiktslyftning och det totala intrycket är mycket positivt. Atmosfären är trivsam, samtidigt som alla olika krav på en god vård har tillgodosetts, vilket Doris Brodén (s), omsorgsnämndens ordförande konstaterade i sitt invigningstal.

- Det här boendet blir precis lika fint som det som är på gång i Hesse och jag tror väldigt mycket på den här nya driftsformen, sade hon.

En uppfattning som delas av Linda Zetterström, som ska fungera som intraprenadchef på 20 procent och i övrigt är utredare och utvecklare vid gemensamma beställarkansliet.

- Ja, både boende och personal får ett ökat inflytande. Alla förutsättningar finns för att det här ska bli väldigt bra.

Linda Zetterström berättar att alla inblandade är entusiastiska och det finns gott om idéer för verksamheten hos personalen.

Trion Monica Näslund, Ylva Axelsson och Britt-Marie Carlsson, som ska driva det nya demensboendet, är alla erfarna undersköterskor. De har tidigare bland annat arbetat vid Gläntan och Utsikten på Borlänge sjukhus.

Målet för de tre är en bra arbetsmiljö, som ska ge låg sjukfrånvaro och hög trivsel, skapa mervärden och kvalité. Något som även ska komma de boende till del.

Boendet på Hagagården är indelat i två avdelningar med sammanlagt 17 platser. På måndag flyttar de första gästerna in. Samtliga platser är bokade.

Fakta: Vem kan flytta till Hagagården?

För att få flytta till Hagagården måste man ha en demenssjukdom som är utredd och konstaterad av läkare.

Kommunens behovsbedömare gör sedan en utredning och en bedömning av behovet. Det går alltså inte att ställa sig i kö för en lägenhet.

För det mesta gör behovsbedömaren ett hembesök. Under mötet tar behovsbedömaren reda på varför man söker annat boende, vilka sysslor man klarar av och vilka man inte klarar av, hur det sociala nätverket ser ut och i vilken mån anhöriga kan hjälpa till.

Källa: Kommunens hemsida

Fakta: Demensboende

Demensboende är gruppboende för personer med demenssjukdom och som har stora behov av omsorg dygnet runt.

De boende har eget rum och tillgång till gemensamma utrymmen. Måltider äter man tillsammans.

Personal finns dygnet runt och sjuksköterska finns på plats dagtid.

Mer läsning

Annons