Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om en knapp vecka smäller det

/
  • En mopedist och en bilist kolliderade i en korsning i Borlänge. Foto: Daniel Eriksson.
  • Litet charmtroll. Citroën 2CV började tillverkas innan andra världskriget, och målet var att vara så enkel som möjligt. Den lilla bilen har dock hängt kvar, och nästa vecka väntas 3000 citroëner till Rommehed.
  • Ett älgigt mottagande. Tyskarna och barnen kommer att bli nöjda med slöjdläraren Sven-Erik Hjalmarssons konstverk, som kommer att gunga och bröla som en älg. Arrangörerna Per Westin och Lorentz Österling får sig ett smakprov.  Foto: Johan Larsson

Annons

Det är nästan en vecka kvar tills Rommehed öppnar sina portar. Tusentals små Citroëner kommer då att köa ute på reservflygfältet, för att bli ett med myllret av likasinnade själar.

- Vi fixar tre filer på den kilometerlånga sträckan, för att undvika trafikstockning i Borlänge, berättar Lorentz Österling, informationsansvarig.

Han cyklar runt på Rommehed. På hans bröst sitter älgemblemet, symbolen för 2007 års 2CV-världsmöte. En liten gul Citroën rullar lugnt in på grusplanen, fåglarna kvittrar i lövverken. Det är lugnet före stormen.

Nästa vecka kommer området vara fullt med folk, från 26 vitt spridda länder. Igår fanns 60 funktionärer på plats, en siffra som kommer att öka till 200.

- Området är snart omringat med staket, nu ska vi fixa vatten, avlopp och sätta upp skyltar på campingen.

- Sen när allting drar igång ska vi mest servera öl och vara trevliga, inflikar ordföranden i Svenska Citroënklubben, Per Westin, som kommer förbi.

- Ja, just det, instämmer Lorentz.

På en stor gräsmatta är ett enormt tält på väg att byggas. Här kommer det att finnas en pub, dansgolv och läktare. Det kommer även att finnas ett speciellt ungdomstält, där ett metalband ska spela, samt ett lugnt tält för de bilfantaster som hellre vill sitta och prata.

Det kommer att bli en riktig folkfest, fullspäckad med uppträdanden, tävlingar och ögongodis. Citroënfränderna kan fynda bilprylar på loppis, känna nostalgin på bilmuseet och den som vågar kan prova på äkta svensk surströmming, till tonerna av svensk folkmusik. Men bilen är fransk och evenemanget kommer givetvis att ha även en fransk prägel - de tusentals bilvännerna kommer inte att spatsera omkring på vägar utan på avenyer.

- På Avenue des chevrons kan man inhandla svenska delikatesser och dalahästar, och på ett fält kan man rösta fram den fräckaste 2CV´n från 50, 60, 70, 80 och 90-talet, berättar Lorentz.

Den söta lilla bilen såldes nämligen ända från 1948 till 1990.

En mycket långväga herre, som tappert kör ända från Ghana, rapporterades igår vara framme i Marocko. Han och hans fyrhjulade kompanjon har nu sex dagar på sig att ta sig till Borlänge och Rommehed - håll tummarna för att sällskapet har medvind.

Mer läsning

Annons