Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart när Ikea-besked kommer

EU-kommissionens utredning av Ikea-affären pågår.
Besked kan komma när som helst - men även dröja i månader.
– Vi kan bara vänta, säger Lars Ivarsson, vd för Norra Backa i Borlänge AB.

Annons

Nu har både Ikea och Ikano Retail Centres sökt bygglov för satsningen på Norra Backa. Innan spaden sätts i jorden vill företagen ha klartecken från EU-kommissionen.

När besked kommer är oklart.

– Kommissionen fick under våren 2011 ett klagomål om att kommunens försäljning av mark till Ikea skulle vara under marknadsvärdet och omfatta statligt stöd, konstaterar Maria Madrid, vid EU-kommissionen i Bryssel.

Kommunen har låtit två konsulter värdera marken och det pris som dessa kom fram till blev försäljningspriset. Den Borlängebo som klagat hos EU-kommissionen menar dock att köparna ska betala mer för marken. Detta med tanke på de kostnader kommunen har för omvandlingen av Norra Backa.

De svenska instanser som prövat frågan har helt och hållet gått på kommunens linje. I Uddevalla följs utvecklingen i Borlänge med intresse, då den västsvenska kommunen i princip sitter i samma sits som Borlänge kommun.

När EU-kommissionen tar beslut i frågan kan Maria Madrid inte säga, annat än att det blir under "de kommande månaderna" Utredningen pågår.

– Beroende på resultatet av utredningen, blir resultatet antingen att ärendet drivs vidare eller så blir det ett avslag på klagomålet. Detta är allt vi kan säga för tillfället, uppger Maria Madrid.

Norra Backas vd Lars Ivarsson säger att vänta är det enda kommunen kan göra i det rådande läget. Han har kontakt varje vecka med kommunens juridiska ombud i Bryssel. Några ytterligare kontakter har inte skett mellan EU-kommissionen och kommunen sedan kommunen lämnade in sina svar på de frågor som ställts.

Mer läsning

Annons