Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt torg vid stationshus byggs i höst

/
  • Mellan konstverket och Trafikverket ICT ska kommunen bygga ett angöringstorg.
  • Gångbron över spåren syns nederst till vänster.  I mitten byggs det nya angöringstorget, med korttidsparkeringar. Gångvägar justeras. I bästa fall genomförs bygget hösten 2012.

Bättre möjligheter för cyklister, lättare att släppa av och hämta resenärer, säkrare och tryggare.
Det är kommunens tanke på det nya torget i resecentrumsatsningen.
– Det ska inte ersätta stationens huvudentré utan vara ett komplement, säger Steve Johnson, plan- och markchef.

Annons

Resecentrums första etapp pågår. Nästa etapp är på gång. I veckan hölls startmöte för entreprenaden som gäller gångbron över spåren. Detta är Trafikverkets ansvar.

Kommunen ansvarar för den del som gäller ett angöringstorg vid västra entrén, i närheten av Banverkets tidigare huvudkontor.

– Vi ligger sist i kedjan, konstaterar Steve Johnson.

Kommunen ska under våren genomföra en ändring av detaljplanen så att det blir allmän platsmark. I dag är det privatägt till vissa delar.

– I vår ska vi börja projektera torget. Vi får se om vi hinner bygga i höst, annars får det ske under våren 2013. Gångbrojobbet ska vara klart till årsskiftet, och de kommer att vara lite på den här sidan. Men det är möjligt att vi kan komma in i höst.

Det ska bli lätt att köra in med bil och hämta och släppa av resenärer. Området ska utformas så att det upplevs tryggare och det blir belysning. Ett antal korttidsparkeringar skapas.

– Tanken är inte att det här ska ersätta huvudentrén utan det ska vara ett komplement. Det sker redan i dag att folk åker in på Banverkets gamla gård, säger Steve Johnson

Möjligheterna att ställa cyklar blir också bättre.

– Ambitionen är att göra det bättre för cyklister. Vi ser redan i dag att det är mycket cyklar på den här sidan.

Vidare ska gång- och cykelvägen till Ikea-tomten, under viadukten, få ett lyft.

– Den känns inte särskilt trygg och trevlig i dag. Det här ligger inte i resecentrumprojektet, men vi ska försöka ta det samtidigt, bredda upp under Backaviadukten och belysa.

Gångbrons avslutning får också två utgångar.

– En in mot stan och en mot Norra Backa. Man ska leda folk in rätt riktning. I dag går många rakt fram och hamnar vid Trafikverket ICT-skrapan, konstaterar Steve Johnson.

Mer läsning

Annons