Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag om p-taxa i centrum

/
  • – Så nära gratis man kan komma, säger Bosse Hårdén, som är nöjd med det nya förslaget till parkeringsavgift i centrum. Han var med och samlade in namn i en protestlista till det förra förslaget.

Efter protesterna mot nya parkeringsavgifter i centrum har ett nytt förslag tagits fram.
P-skivan slopas och nya avgifter införs.
– Det är så nära gratis man kan komma, säger Bosse Hårdén som driver företag i centrum.

Annons

När det förra förslaget om nya avgifter och regler kom upp till beslut blev det protester och namninsamling. Framför allt var företagarna i centrum kritiska till att dagens två timmars gratisparkering (med p-skiva) skulle bli en timme.

Nu blir det ingen gratistimme alls.

Centrumföreningen och Borlänge Energi har fört diskussioner och enats om ett kompromissförslag. Ett förslag som innebär att det kommer att kosta att parkera på Ovanbroparkeringen redan från första timmen. Men enbart en krona för första timmen.

– Så nära gratis man kan komma, säger Bosse Hårdén som är nöjd med förslaget.

Att systemet med p-skiva slopas beror på att det missbrukats. Folk som arbetar i centrum har ställt sig på p-platser avsedda för besökare och med jämna mellanrum gått ut och ställt om skivan.

Att det inte blir någon avgiftsfri tid har sin förklaring i de nya biljettautomater som införs. För att få ut biljett måste man stoppa i ett kort eller mynt. Det skulle kunna innebära gratisparkering för kortkunder, men avgift för personer som saknar kort och alltså måste stoppa i mynt. Detta är dock inte lagligt då det strider mot likställighetsprincipen i kommunallagen.

Därför har parterna enats om en kompromiss. Den innebär i korthet:

**P-skivan tas bort.

**P-avgift 1 kr/t för timme 1-2, 10 kr/t för timme 3-4, 20 kr/t för timme 5-6. Max p-tid: 6 timmar.

**20 kr/dygn på dygns- och långtidsparkering. Helårskostnad: 3 600 kr.

Finansutskottet ska i nästa vecka ta beslut om den nya parkeringstaxan. Tanken är att det ska vara på försök under ett år, men en avstämning efter sex månader. Försöket kan påbörjas under försommaren.

Mer läsning

Annons