Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystart för tjejjouren

/
  • Tar nya tag. Lina Matsdotter och de andra tjejerna i tjejjouren ser fram emot en nystart av verksamheten.  Foto: Stina Rapp

Annons

Tjejjouren Ophelia i Borlänge har inte varit alltför verksam den senaste tiden, något som tjejerna nu tänker ändra på. Lagom till skolorna börjar igen efter sommarlovet kommer de att marknadsföra verksamheten och förhoppningsvis värva nya medlemmar. Affischer ska sättas upp, en ny hemsida skapas och en msn-jour upprättas.

I dag är de fem tjejer i olika åldrar som jobbar med tjejjouren, alla arbetar ideellt. Den yngsta är 17 år och den äldsta är 32. En av eldsjälarna är 18-åriga Lina Matsdotter, som både är aktiv i tjejjouren och kvinnojouren.

- Jag tycker om att hjälpa människor. I dagens samhälle är det så många som mår dåligt. Och det är så många i dag som inte vågar söka hjälp. Det här är ett problem som måste lyftas upp tycker jag.

Lina Matsdotter berättar att hon och de andra tjejerna vill att fler ska få upp ögonen för tjejjouren, men hoppas även på att hitta fler medhjälpare.

- Att vara 10-15 personer skulle inte vara helt fel. Ju fler vi är desto bättre, säger hon.

Tjejjouren samarbetar och delar lokaler med kvinnojouren. Skillnaden mellan verksamheterna är bland annat att de riktar sig till olika åldrar. Tjejjouren vänder sig till exempel främst till människor i åldrarna 13-25. Dessutom arbetar kvinnojouren mycket med misshandlade kvinnor, berättar Lina Matsdotter.

- Vi på tjejjouren tar hand om alla problem, små som stora. Det kan vara allt ifrån att man är ledsen för att det har tagit slut med pojkvännen till att man har blivit våldtagen.

- Sådant som folk inte vill ta i med tång, det tar vi med våra bara händer, fortsätter hon och berättar att tjejerna även hjälper till att "slussa" folk vidare om de behöver det.

Hon berättar om de fördomar som finns när det gäller tjejgrupper, att många tror att de som är med i kvinno- eller tjejjouren är råbarkade feminister som näst intill hatar män.

- Den bilden stämmer inte och den försöker vi tvätta bort lite sakta men säkert, säger hon.

Varför behövs det en tjejjour i Borlänge?

- Det behövs överallt för det finns problem och tjejer som far illa överallt.

Fakta: Tjejjouren Ophelia

  • Tjejjouren Ophelia är en ideell förening som startade år 2005.
  • I dag är de fem tjejer i olika åldrar som jobbar i jouren.
  • Tjejjourens mål är bland annat att arbeta mot våld och förtryck av tjejer, stärka tjejers tro på sig själva samt arbeta med stöd och rådgivning.
  • Innan man börjar arbeta på tjejjouren får man genomgå en utbildning, där man bland annat får en inblick i vilka situationer som kan uppkomma.
  • Inom gruppen råder tystnadsplikt.

Mer läsning

Annons