Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya färdtjänstlagen fungerar dåligt

Annons

Karin Vadell tycker inte att det nya färdtjänstsystemet fungerar särskillt bra.

- Det är alldeles på tok. Det andra fungerade jättebra, säger hon.

Förra lördagen skulle hon åka hem från en middag hos några bekanta och tänkte att hon skulle beställa en bil vid åtta för att vara hemma i god tid. Som det nya systemet fungerar räcker det oftast med att beställa en bil en timme före resans avgång. Men för att vara på den säkra sidan två timmar i förväg.

När Karin ringde beställningscentralen i Ludvika fick hon veta att det inte fanns någon bil inne för tillfället. Nästan tre timmar senade blir hon uppringd av beställningscentralen och får veta att bilen kommer att komma vid 24.00. Tio minuter över tolv sätter sig Karin i färdtjänstbilen för att åka de fem minuter som det tar att åka hem till henne.

Men då får chaufören in en till beställning om att fler ska hämtas på en annan adress. Eftersom de nya reglerna säger att samåkningar ska ske så åkte de för att hämta paret som skulle åka med. Dock krånglade teknik, telefon och kommunikationen med beställningscentralen så pass mycket att chaufören inte hittade dit. Karin, som tröttnat på att sitta och åka runt, krävde att få bli hemkörd.

- Kvart i två på natten klev jag innanför dörren. Är det vår nya färdtjänst?

Pernilla Engblom, utredare och utvecklare på beställarkansliet, tycker att det låter konstigt att det ska ta nästan sex timmar att komma hem från det att man beställt bil.

- Det är inte rimligt att man ska behöva vänta så länge. Man ska ju inte ringa och behöva tjata heller, säger Pernilla Engblom.

Det finns inga klara direktiv som säger hur mycket längre tid en resa får ta när samåkning sker. Det som styr är hur resan blir effektivast. Men på beställningscentralen i Ludvika uppskattar de att en resa som normalt tar fem minuter kan komma att bli 15-20 minuter med samåkning.

- Visst kan man åka fler men de kan väl planera så att den som bor närmast får gå av först, säger Karin Vadell.

Mer läsning

Annons