Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny satsning ska bryta segregationen i utsatta områden – Borlänge en av utvalda kommuner

Regeringen har beslutat att satsa 2,2 miljarder varje år för att bryta segregation och minska klyftorna i områden med socioekonomiska utmaningar. Borlänge är en av kommunerna som kommer kunna ansöka om stödet.

Annons
Satsningen presenterades under en pressträff i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. På bilden Gustav Fridolin (MP), Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S). Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Syftet med satsningen, som presenterades på en presskonferens i Linköping på torsdagen, är enligt regeringen att "bryta segregationen och minska klyftorna och att bygga ett tryggt och hållbart Sverige" i områden där det finns utmaningar som lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och låg sysselsättningsgrad.

Med nya statsbidraget ska kommunerna kunna genomföra prioriterade långsiktiga insatser för till exempel utbildning och ökad trygghet.

425 miljoner kronor ska avsättas till kommunerna i år, 1,35 miljarder år 2019 och sedan 2,2, miljarder årligen 2020-2027.

– Det här är en viktig satsning för ett tryggt och hållbart Sverige. Vi förstärker nu regeringens arbete med att bryta segregationen och snabba på etableringen. Investeringar i samhällsbygget går före skattesänkningar, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande från regeringen.

32 kommuner kommer kunna ansöka om stödet i år, och bland dem finns Borlänge med.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons