Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny högskoleutbildning på gång

/
  • Gymnasiet satsar på högskola. Gymnasieförvaltningen satsar på ett byggcollege.

Annons

Borlänge kommun har i dagarna fått 200 000 kronor av Region Dalarna för att börja arbeta fram en eftergymnasial utbildning inom byggsektorn.

För pengarna ska man anställa en person som ska utreda möjligheterna till utbildningen.

Senast i början av juli hoppas man ha hitta rätt person för jobbet.

- Vi har en tät kontakt med branschen och har på senare tid märkt att det inte räcker med en gymnasieutbildning för att få jobb. Branschen vill ha högskoleutbildad personal. Utbildningen ska ge branschen vad den vill ha, förklarar Jan-Olof Lundberg, tillförordnad gymnasiechef.

Målet är att skapa ett nationellt och internationellt erkänt centrum för eftergymnasial byggutbildning i länet.

- Byggnäringen i regionen har en stark ställning. Skolan ska inte bara fungera här, utan ha utgångspunkt i internationella kontakter, förklarar Mårten Nilsson på stiftelsen Star som är representanter från byggnäringen som jobbar bland annat med vidareutbildning.

Skolan ska bli som ett byggcollege och en del av utbildningen ska förläggas utomlands, till exempel i Skottland, England eller Frankrike.

- Väldigt många i branschen vill förr eller senare, oftast förr, gå vidare. Skolan blir som en modell för hur man kan göra karriär, säger Nilsson.

På skolan ska eleverna bland annat få fördjupad kunskap i teknik, ekonomi, juridik och entreprenörskap.

Under fem månader ska nu förstudien om den nya utbildningen pågå. Man ska kartlägga behoven av arbetskraft i branschen och skapa en kontakt med högskolan. Om det visar sig att det är möjligt att starta skolan ska studien också ge förslag på genomförande.

Om allt går som det är tänkt kan utbildningen stå klar om mellan 1 och 1,5 år.

Mer läsning

Annons