Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska granen kastas ut

/
  • Roland Björk, samordnare på Fågelmyra avfallsanläggning, säger sig ha märkt en minskning vad gäller antalet julgranar.
  • Julgranar på Fågelmyra avfallsanläggning.
  • Roland Björk arbetar som samordnare på Fågelmyra avfallsanläggning. Enligt honom är julgranarna inget större problem för Fågelmyra avfallsanläggning.

På fredag är det Tjugondedag Knut. Enligt traditionen ska julpyntet städas undan och julgranen ska kastas ut. Men var lämnar man sin gamla julgran?

Annons

– När julgranarna ska kastas ut så är det Fågelmyra som gäller, säger Kjell Olof Matsson, chef och miljöingenjör på Fågelmyra avfallsanläggning.

På Fågelmyra avfallsanläggning slängs julgranarna i containern för Park och Trädgårdsavfall där de flisas sönder. Därefter hamnar i komposteringen och används sedan till att blanda ut jordblandningar. Men så har det inte alltid sett ut. Enligt Kjell Olof Matsson brukade alla julgranar hamna i containern för Brännbart material för att sedan omvandlas till fjällvärme.

– Vi visste inte om julgranarna var besprutade eller inte så vi beslutade att bränna alla. Men nu hamnar det mesta i containern för Park och trädgårdsavfall, säger Kjell Olof Matsson.

En del av julgranarna går fortfarande till förbränning men majoriteten flisas sönder och blir jordförbättringsmedel. På Tunabyggen i Borlänge hamnar däremot de flesta julgranarna i Tunabyggens egen container för brännbart material. Enligt Lars-Gunnar Andersson, som tidigare arbetat på Tunabyggen, har julgranshanteringen aldrig varit något större problem.

– Många tar hand om sin egen julgran och de andra julgranarna slänger vi som brännbart material i källsorteringen, säger Lars-Gunnar Andersson.

Lars-Gunnar Andersson började arbeta som medarbetare på Tunabyggen 1974. Under hans 38 år på Tunabyggen har de bara haft problem med julgranar under 70-talet då folk slängde ut granen på baksidan. Men så är det inte längre menar han.

– Under 70-talet blev lite av ett problem. Men de senaste 20 åren har antalet granar minskat drastiskt. Jag tror det beror på att allt fler använder plastgran, säger Lars-Gunnar.

Förutom Tunabyggens egen källsortering och Fågelmyras återvinningsstation så kommer även organisationen Lions club att hjälpa folk att bli av med sina granar. För en mindre summa tar de hand om julgranarna och pengarna går sedan oavkortat till organisationens lokala hjälpverksamhet. Tidigare i veckan hämtade de upp gamla julgranar runt om i Borlänge och på lördag fortsätter jakten. Men enligt Ove Täkte, ansvarig för julgranshanteringen på Lions Club, har uppsamlingen gått sådär.

– Det har gått hyfsat bra, vi kommer att ta emot granar på lördag också så vi vet ännu inte vad slutresultatet blir. Men det har gått bättre än i fjol i alla fall, säger Ove Täkte.

Mer läsning

Annons