Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går Borlänges äldsta cykelbutik i graven

/
  • Yngve Lindblom har varit butiksinnehavare på Cykel-Mats sedan år 2000. Nu står hans butik nästan tom.
  • Inför stängningen har Cykel-Mats sänkt priset på varorna.
  • Sista jobbet. Yngve Lindblom reparerar sin allra sista cykel på Cykel-Mats.

Cykel-Mats på Häradsvägen stänger för gott när året tar slut. Butiksinnehavaren Yngve Lindblom ska gå i pension och har inte lyckats sälja verksamheten, trots flera försök.
– Folk saknar både intresse för och kunskap om sådant här nu för tiden, säger han.

Annons

Lagom till nyår stänger Borlänges äldsta cykelbutik, Cykel-Mats, för gott. Butiken har varit verksam i 60-70 år, och legat på ett flertal ställen i kommunen genom åren.

Nu ska butiksinnehavaren Yngve Lindblom gå i pension, och trots ihärdiga försök att sälja verksamheten, har han inte hittat någon som vill ta över.

– Det är med vemod som jag stänger butiken. Det finns inga som är intresserade av den här typen av verksamhet längre, folk vill hellre hålla på med datorer. Det stupar på att folk inte har några kunskaper om sådant här nu för tiden, säger han.

Yngve Lindblom har haft hand om Cykel-Mats sedan år 2000 och var innan dess anställd hos den dåvarande butiksägaren, Mats Tordenius, som butiken är uppkallad efter.

Sedan Yngve Lindblom tog över har han drivit butiken helt ensam, med hjälp från Mats Tordenius då och då.

– Det har varit tufft att vara själv utan några anställda, att ensam vara reparatör, försäljare och annonsör samtidigt. Värst är det på våren och försommaren, då alla ska lämna in sina cyklar på reparation eller köpa nytt.

Inför stängningen har Cykel-Mats haft en stor utförsäljning av varorna. Alla cyklar är sedan länge slutsålda.

På golvet ligger däck, lampor och diverse cykeldelar utspridda. Yngve Lindblom märker att kunderna tycker att det är tråkigt att butiken ska stänga. Många är stamkunder som har handlat där i generationer.

– De uppskattar att man faktiskt ser själva verkstan här och kan känna doften av gummi, till skillnad från i de större, modernare cykelbutikerna. Det gamla och genuina håller på att försvinna.

Vad lokalen kommer att användas till i framtiden är ännu oklart.

Mer läsning

Annons