Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu eller eller aldrig för sporthallen i Ornäs

/
  • Kräver sporthall. Ove Nilsson, ordförande i Torsångs IF, var en av deltagarna i torsdagens informationsmöte om hallplanerna i Ornäs. – Kommunen har ett överskott på 60 miljoner kronor och det är pengar som delvis måste användas till en riktig sporthall i Ornäs, understryker han.

Annons

Som bekant råder det delade meningar om hur stor sporthall som ska uppföras i anslutning till skolområdet i Ornäs. Kommunen vill bygga en liten hall av gymnastiksalskaraktär medan såväl de boende i Ösjöbygden som de lokala idrottsföreningarna står enade i kampen för en fullstor aktivitetshall.

Ornäs IK, Ornäs BK, Torsångs IF och Dalsjö Golf har därför tillsammans genomfört en förstudie där man tittat på olika alternativ till en sporthall med måtten 24 x 36 meter och med sju meters fri takhöjd. I förstudien presenteras tre alternativ som samtliga beräknas kosta mellan 26 och 20 miljoner kronor inredningen oräknad.

Men kostnaderna för dessa hallalternativ bygger på uppskattningar från kommunen och det är siffror föreningarna ställer sig frågande till.

- Vi har sett exempel på hur hallar av den här typen har byggt för mindre än 20 miljoner kronor och därför känner vi oss mycket osäkra på hur mycket vi vågar lita på kommunens beräkningar som ju faktiskt verkar lite konstiga, betonar Ove Nilsson.

- Det är ju en väldigt viktig fråga då kommunen måste basera sitt kommande beslut i frågan på kostnadsberäkningar som är riktigt gjorda. För mig framstår det som självklart att sätta mer tilltro till de kostnader som härrör från genomförda hallbyggen.

Men på mötet fanns också Kjell Eriksson, rektor vid Ornäs skola. Han är redan idag bekymrad över att skolbygget i Ornäs blivit alldeles för litet.

- Kommunen har just beslutat att bygga nya bostäder vid Uvbergsviken. Det innebär att det kommer upp emot 100 nya barn till skolan och då blir vi så trångbodda att kanske skolan måste byggas ut, och frågan är då vart en sporthall ska få plats. Det är något jag känner stor oro över, menade Kjell Eriksson som också tycker att den av kommunen planerade gymnastiksalen är på tok för liten för skolans behov.

- Den duger på sin höjd upp till femte klass, sedan blir den för liten och vi får inte möjlighet att erbjuda eleverna det idrottsutbud vi egentligen skulle vilja. Detta är saker jag påtalat för kommunen, men ännu har jag inte fått något svar, tillägger han.

För idrottsklubbarna och lokalbefolkningens är dock byggandet av en fullstor sporthall självklart.

- Kommunen har ju idag ett överskott på 60 miljoner kronor och har dessutom lånat ut miljonbelopp till vägbygget i Sala. Om man i det läget inte har råd att investera i en sporthall här i kommunens mest expansiva del så är det synnerligen märkligt. Det är nu eller aldrig hallen ska byggas, slår Ove Nilsson fast.

Mer läsning

Annons