Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikskola drabbas när grundskolan får miljoner

/

Barn–och bildningsnämnden sammanträdde under måndagen och lade då sin budget inför 2012. Grundskolan får åtta miljoner mer resurser än tidigare. De pengarna tas bland annat i från musikskolan.
– Som det ser ut nu kan det bli tre lärartjänster på musikskolan som dras in, säger nämndens ordförande Mari Jonsson (S).

Annons

När budgeten för 2012 skulle läggas var det i stort sett en enig nämnd. De stora förändringarna blir att det satsas 529 miljoner på grundskolan, vilket är en ökning med åtta miljoner mot tidigare.

– Vi hade egentligen behövt lägga ännu mer pengar på grundskolan för att höja kvaliteten. Men eftersom gymnasieskolan har 17,3 miljoner i underskott måste vi ta det lite försiktigt, säger Mari Jonsson.

Bland annat innebär det att budget för löneökningarna ligger på 1,5 procent där varje procent löneökning kostar 3,5 miljoner att genomföra. För att bekosta den ökade satsningen på grundskolan har man vidtagit en omfördelning av resurser.

Den mobila förskolan har man beslutat att avyttra samtidigt som den pedagogiska omsorgen med dagmammeverksamhet har gått med en miljon vinst, pengar som man nu frigör. Utöver det tar man cirka sex miljoner från förskolan där vissa platser som skulle ha startat inte kommit i gång då det funnits större tillgångar än efterfrågan. Till sist sänks så musikskolans budget med en halv miljon kronor och inte den miljon det först var tal om.

– Som det ser ut i dagsläget kan det handla om någonstans runt tre tjänster. Sammanlagt kommer det innebära omkring 40–60 elever färre. Verksamheten kommer att fortsätta att titta på den frågan.

Men hon är tydlig med att poängtera att avgiften såväl som instrumenthyrorna för skolan är oförändrade.

– Det har varit viktigt för oss att inte låta det här öka kostnaden för att gå musikskola. Den ska vara tillgänglig för så många som möjligt. Konsekvensen kommer främst bli längre köer till musikskolan.

Jonsson menar att det var svårt att undvika en nedskärning av musikskolan.

– Musikskolan har inte fått besparingar på många år och det var dags nu. Det här betyder definitivt inte att vi stänger ner skolan, säger Mari Jonsson.

Mer läsning

Annons