Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt förorenad kemtvätt hyrs ut som replokal

/
  • Arkivbild
  • Oroliga. Marcus Wallner, David Johansson och Johan Nordin hyr källaren i gamla kemtvätten som replokal. De hade ingen aning om att fastigheten misstänks vara starkt förorenad.Oroliga. Marcus Wallner, David Johansson och Johan Nordin hyr källaren i gamla kemtvätten som replokal. De hade ingen aning om att fastigheten misstänks vara starkt förorenad.Foto:  

Annons

Sedan i oktober hyr Johan Nordin, David Johansson, Marcus Wallner och övriga medlemmar i What about a band källaren i Hemströms kemtvätt som replokal.

De hade då letat efter en lämplig lokal i flera månader.

- Vi var jätteglada när vi fick tag på den här lokalen. Den har bra akustik och vi stör ingen. Det perfekta stället helt enkelt, säger killarna, som lyckats få den slitna lokalen att bli riktigt mysig.

Det blev därför en obehaglig överraskning när de förra veckan läste i tidningen att den gamla kemtvätten misstänks vara den näst mest förorenade platsen i hela länet.

- Det hade vi ingen aning om. Det känns obehagligt. Speciellt när vi varit här så ofta, säger de.

Killarna har nu tappat lusten för att spela.

- Vi tänker bara på det här och på om vi kanske blivit sjuka.

Tanken på att återigen börja leta efter replokal känns inte särskilt lockande.

- Om någon snäll person har en passande lokal får de gärna höra av sig!

Den gamla kemtvätten fick en ny ägare i månadsskiftet. Han visste inte heller att fastigheten misstänks vara starkt förorenad förrän han läste om det i tidningen.

Han köpte fastigheten av Rolf Haggårds som ägt den sedan 1998. Haggårds köpte den av Tunabyggen som hyrde ut den till kemtvättens ägare.

- Jag har hyrt ut lokalen i nästan tio år. Ingen har sagt till mig att den skulle vara farlig. Då skulle jag aldrig hyrt ut den, säger han.

- Men om de nu är så oroliga, varför är de kvar i lokalen i så fall?

Länsstyrelsen bedömer risken som stor att cancerframkallande gifter från kemtvätten spridit sig till marken och grundvattnet. Men ännu så länge har inga prover tagits.

Borlänge kommun, som har tillsynsansvaret för fastigheten, avvaktar en juridisk bedömning om vem som ska betala kostnaden för de markprover som avgör om en sanering måste till.

I första hand är det den som drivit den miljöfarliga verksamheten som brukar ställas till svars.

Men kommunen har tagit Johan Nordins, David Johanssons och Marcus Wallners oro på allvar och kommer inom de närmaste dagarna göra en mätning inne i lokalen.

Den görs enligt kolrörsmetoden som under fem timmar absorberar kemikalier i luften.

- Det gör vi för att säkert kunna svara på om det är farligt att vistas i lokalen, säger miljöinspektör Jan Kristoffersson, miljökontoret.

Metoden har bland annat använts vid en skola i Lerum som är belägen i en gammal kemtvätt.

Halterna av kemtvättvätskorna perkloretylen och trikloretylen visade sig ligga på en så låg nivå att det bedömdes att skolverksamheten kunde fortsätta om lokalerna ventilerades på rätt sätt.

Jan Kristoffersson bedömer därför att lokalen i Tjärna kan fortsätta användas som replokal i avvaktan på analysen av mätningarna.

Mer läsning

Annons