Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstankar om fiffel inom LO

/
  • Spricka inom LO Borlänge. Ordförande Doris Brodén är övertygad om att någon vill ha bort henne från ordförandeposten.

Annons

Doris Brodén har varit ordförande i LO-facken i Borlänge i många år. Hon är även tung socialdemokratisk politiker, bland annat ordförande i omsorgsnämnden och i mellersta hälso- och sjukvårdsnämnden.

LO-facken håller sitt årsmöte den 28 mars. Bara några dagar innan ska en revision göras, med bistånd från LO centralt. Detta sedan det framkommit misstankar om ekonomiska oegentligheter inom sektionen i Borlänge.

Enligt uppgift handlar misstankarna om felaktigheter i uttagna ersättningar i samband med den kursverksamhet som bedrivits inom LO-fackens ram. Ordförande Doris Brodén bekräftar att sådana misstankar framförts, men enligt henne har det inte förekommit några felaktigheter.

- Det är väldigt obehagligt att bli beskylld för saker och ting.

Hon menar att det handlar om en kampanj för att få bort henne från den ordförandepost hon haft i många år:

- Hur det än är så är det en position att sitta som ordförande i LO. Först sa man att jag tagit upp för förlorad arbetsförtjänst. Det har jag inte gjort. Nu handlar det om kursverksamheten. På den vägen är det. Vi får se var det slutar.

LO-facken har arrangerat flera arbetsmiljökurser. Doris Brodén har för den tid hon lagt ned tagit ut arvode, enligt uppgift cirka 140 kr i timmen, inklusive semesterersättning. Det kan röra sig om ett par hundra timmar under 2006.

- Gör man saker på sin fritid kan man få betalt, för extra utfört arbete. Då tycker jag inte att man har gjort något fel.

Doris Brodén fick kännedom om misstankarna i slutet av januari. Hon hörde rykten och fick efter en kontakt med revisorn veta att det fanns saker som ifrågasattes. Därefter har även LO Dalarna varit med på en träff.

LO-fackens styrelse träffas idag, och i slutet av nästa vecka ska en revision göras. Frågan är om Doris Brodén sitter kvar som ordförande efter årsmötet den 28 mars:

- Jag tror inte det. Det känns inte roligt efter det här. Det är ett misstroendevotum.

Mer läsning

Annons