Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruksbehandling hotad

/
  • Hjälper många. Tack vare Bojen och Ulf Lindblå är hundratals borlängebor drogfria i dag.  Foto: Mattias Nääs

Annons

Bojen har hjälpt mellan 500 och 600 personer att komma tillrätta med sina missbruksproblem de senaste tio åren. Av dem var fler än hälften drogfria efter ett år. Av de personer som är födda -70 eller senare som har fått hjälp under åren 2004, 2005 och 2006 är över 70 procent fortfarande drogfria.

- Det som är så oerhört fascinerande är de yngre, att det går så otroligt bra för dem, säger Ulf Lindblå.

Majoriteten av de som Bojen hjälper går på öppenvård i Borlänge, på Nudax, andra åker till behandlingshem på annan ort.

- Det finns sådana solskenshistorier i det här att man undrar om det kan vara sant. De kommer som skadeskjutna kråkor, reser sig och hittar en väg i livet och det är stort tycker jag. Man ryser nästan när man tänker på det. De har alla odds emot sig men lik förbannat klarar de upp det.

Trots att Bojen är värdefull för många människor har Försäkringskassan, som årligen bidrar med en halv miljon kronor till projektet, halverat sitt ekonomiska stöd i år. Landstinget brukar bidra med 375 000 kronor men ger inte någonting i år. Varför, vet inte Ulf Lindblå.

- Det finns egentligen ingen bra förklaring eller motivering till det. Och det är ingen som vill kännas vid det heller, men både Ulf Hållmarker (Landstingsdirektör) och Alf Johansson (Landstingsstyrelsens ordförande) har skrivit under beslutet.

Nu är risken stor att färre missbrukare kommer att få stöd. Bojen kanske till och med är nedläggningshotad.

- Ingen hade lagt pengar på det här om det inte hade gett resultat. Och vi har ju så bra upparbetade kanaler i dag så vet vi var vi kan skicka folk, säger Ulf Lindblå.

Han kontaktar regelbundet de människor som han har hjälp för att höra hur det har gått.

- Jag känner för de här människorna. Jag har sett att det här fungerar så jag tror ju på det jag gör. Det här är inga personer som går ut och demonstrerar för sina rättigheter. Belöningen är ju att se när det går så bra för dem. De här människorna är värda all uppmuntran de kan få för de gör ett jättejobb.

Fördomarna kring alkoholister och missbrukare är många, liksom de förvrängda uppfattningarna om att personer med missbruksproblem är utslagna människor.

- Många tror att alkoholister eller missbrukare är de vi ser i Liljeqvistska parken, men de utgör bara en liten del. Det är de vi minst anar. Jag vet var nio av tio av Borlänges alkoholister är i dag, de är på jobbet.

Missbrukare är människor i alla åldrar, från olika samhällsklasser, som ofta döljer sin sjukdom bakom fina fasader.

- Det är inga knäppgökar som jag jobbar med. De är snälla, duktiga och ambitiösa människor, poängterar Ulf Lindblå.

Kommer Bojen att läggas ner?

- Jag vet alltså inte... Jag har inget svar på det. Det är jättemånga frågetecken i luften.

Fakta: Bojen

  • Bojen är ett samverkansprojekt mellan Försäkringskassan, Borlänge kommuns socialtjänst, Borlänge Hälso- och sjukvårdsområde, arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen.
  • Bojen vänder sig huvudsakligen till arbetsgivare som upplever att någon anställd har beroendeproblem som kräver behandling.
  • Även arbetslösa har möjlighet att söka hjälp. Efter avslutad behandling erbjuds den behandlade praktik, utbildning eller annan sysselsättning.

Mer läsning

Annons