Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 200 väntar på hälsosamtal

/
  • Tolkhjälp. Sjubarnsmamman Halimo Farah från Somali är på väg in till barnavårdscentralen med sin tre månader gamla son Shauuv. Hon har bott i Borlänge i fyra år och har besökt BVC tidigare. Halimo har svårt att göra sig förstådd på svenska och är en av dem som uppskattar tolkhjälp.

Annons

Vårdcentralen på Jakobsgårdarna är inte bara en av länets större vårdcentraler med ett upptagningsområde på 17 000 personer. Där bor 90 procent av Borlänges invandrare och flyktingar.

Det gör att man brottas med två problem, dels har man liksom andra vårdcentraler brist på distriktsläkare, dels behövs större kapacitet för att ta emot invånare med stor psykosocial problematik.

- Området är mångkulturellt och uppdraget är personalkrävande. Ofta behövs det tolk och bara det kräver mer tid. Som nyanländ har man rätt till ett hälsosamtal på vårdcentralen och i dagsläget är det cirka 200 i kö för detta, säger verksamhetschef Helen Kastemyr.

Tolkkostnaden på vårdcentralen uppgick till cirka 700 000 kronor under förra året, vilket är betydligt högre än för andra vårdcentraler i länet.

På läkarsidan tar man i dag hjälp av fyra-fem stafettläkare för att få verksamheten att fungera hjälpligt. Verksamhetsledningen anser att det inte är kostnadseffektivt och pekar på att det leder till större antal återbesök, ökade provtagnings- och utredningskostnader.

För att råda bot på bristerna har man sökt projektpengar på ett par miljoner kronor bland annat för att snabbt arbeta bort väntelistan, attrahera och rekrytera mer vårdpersonal och utveckla omhändertagandet av flyktingar och invandare.

Tror du att ni får projektpengarna?

- Jag tror att vi får en del, till viss del har jag fått ett positivt förhandsbesked. Jag har blivit ombedd att förtydliga vissa delar i ansökningen. Det blir klart under våren, säger Kastemyr.

Fakta: Ansökan projektkostnader

  • Vårdgaranti: Tillfälliga läkarinsatser och ökade lönekostnader för 1 100 000 kronor.
  • Närsjukvårdsutveckling flyktingar - invandrare: Team för omhändertagande av utlandsfödda inklusive hälsosamtal. Distriktssköterska 100 %, distriktsläkare 20 %, undersköterska 50 %, sjukgymnast - arbetsterapeut 75 %, hälsokommunikatör 100 %. Totalt 1 425 000 kronor.
  • Närsjukvårdsutveckling "God vård": Kurskostnad, studiebesök och litteratur samt vårdutvecklare 100 % i tre år. Totalt 580 000 kronor.

Mer läsning

Annons