Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning i högskoleprojekt

/
  • Får miljoner. Med ett svepelektronmikroskop kan man se detaljer vid en mycket högre förstoring än med ett ljusmikroskop. Högskolan Dalarna ska nu köpa ett nytt svepelektronmikroskop till sitt materialtekniska laboratorium.

Annons

I dagarna har Region Dalarna beslutat att ge 2,2 miljoner kronor till ett nytt projekt vid Högskolan Dalarna. Projektet ska bland annat förbättra regionens stål- och verkstadsindustri och har nu en totalbudget på drygt 4,5 miljoner kronor. Även SSAB Tunnplåt, Ljungbergsfonden, Högskolan Dalarna, MittDalarna och Triple Steelix har gått in med pengar i projektet.

Högst på önskelistan står ett nytt svepelektronmikroskop. Som kostar närmare fyra miljoner kronor.

Det svepelektronmikroskop högskolan har är 15 år gammalt.

- Med ett nytt svepelektronmikroskop kan vi analysera olika material i ännu högre förstoring för att se hur dessa är uppbyggda, berättar Mikael Olsson, professor i materialvetenskap på Högskolan Dalarna.

Det gamla mikroskopet förstorar det prov man vill analysera i ungefär 20 000 gångers förstoring. Det nya mikroskopet kan ge mer än 200 000 gångers förstoring.

Mikroskopen används i högskolans materialtekniska laboratorium kopplat till högskolans bearbetningscentrum. Det används både i forskningssyfte och av studenter på maskiningenjörs- och civilingenjörsprogrammet.

- Här får studenterna använda teorin i praktiken. De får jobba med projekt kopplade till industrin och får på så vis erfarenhet. Det handlar om att motivera studenterna till att tända på naturvetenskap och teknik, förklarar Olsson.

Industrin lägger ut olika forskningsprojekt på högskolan. Bland uppdragsgivarna finns Sandvik, Seco Tools, Stora Enso och bilindustrin.

Svepelektronmikroskop har till exempel haft en avgörande betydelse i ett forskningsprojekt om ytbeläggningar. Där togs bland annat en beläggning som förlänger livslängden på spiralborrar fram. Man har även varit med i utvecklingen av SSAB:s höghållfasta stål.

- Och Ejendals i Leksand kan till exempel be oss att förklara varför och hur en skosula eller skinnhandske nöts. Tillämpningsområdena är många.

Det var nio år sedan högskolan gjorde en större investering i det materialtekniska laboratoriet. Förhoppningsvis finns det nya mikroskopet på plats vid årsskiftet.

Men det finns mer på önskelistan.

Högskolan hoppas få EU-stöd så att man kan uppdatera sitt valsverk.

- Det är ju lite svårt för oss att få komma in på SSAB och provvalsa. De har ju full produktion, menar Olsson.

Mer läsning

Annons