Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer skadegörelse med nytt klotterplank

/
  • Klottret har ökat. Sedan graffitiplanket sattes upp i Folkets park har klotterskadegörelsen i centrala Borlänge ökat. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.) Arkivbild  Foto: Mattias Nääs

Annons

Polisen i Borlänge avrådde Borlänge kommun och KFUM från att sätta upp det plank i Folkets park där ungdomar får måla graffiti. Planket sattes upp 18 juni.

- Vi flaggade för att det kunde bli problem. I Örebro har man sett att klotterskadegörelsen ökade efter att ett sådant plank kom upp, säger Erik Gatu, tillförordnad samordningschef.

Han har mätt antalet anmälda fall av klotter från 1 juni-10 juli i fjol jämfört med samma period i år. Siffrorna visar en ökning med 16 fall. I fjol anmäldes under den här tiden 24 brott medan 40 har anmälts i år.

- Det är en rätt stor ökning på kort tid och vi har dessutom minst ett konkret fall där sambandet är tydligt.

Tycker du att planket ska tas bort?

- Jag tycker att det här är tydliga varningssignaler och att man ska följa händelseutvecklingen noga för att se om det är en tillfällig ökning eller en trend, säger Erik Gatu.

Under den jämförda tidsperioden har det totala antalet brott i Borlänge ökat. 1179 anmäldes förra året jämfört med 1331 i år.

En stor del av ökningen står tillgrepsbrotten för som har ökat från 563 till 639. Däremot har till exempel misshandel minskat något, från 61 i fjol till 50 i år under de jämförda 40 dagarna.

Mer läsning

Annons