Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med konsumtion och miljö i fokus

/
  • Nanny Gillström, Elin Härling, Fredrika Norén, Hanna Bergdahl och Lovisa Swärdh vill att vi ska tänka mer på vad vi äter.

Fem elever på Soltorgsgymnasiet vill få folk att tänka efter hur vår konsumtion påverkar miljön. Framför allt tycker de att fler ska välja livsmedel med omsorg.

Annons

Det började med en uppgift i naturvetenskap och ledde sedan till en föreläsning för ettorna på skolan. Nu vill eleverna som läser tredje året på Soltorgsgymnasiet nå fler med sitt budskap.

– Det är framför allt genom att välja ekologisk och närproducerad mat som vi kan göra stor skillnad för miljön. Att äta vegetariskt eller mindre kött bidrar också till att minska växthusgaserna, säger Hanna Bergdahl, en av eleverna som gjort projektet.

De andra i gruppen instämmer och berättar att de valde matkonsumtion just för att det berör alla. Om fler skulle köpa svenskt kött och lägga till någon krona extra för att handla ekologiskt skulle miljön må mycket bättre.

För att få underlag till sitt projekt tog eleverna reda på hur djur behandlas och hur köttkonsumtion påverkar vårt klimat.

– Två tredjedelar av den odlade jorden är betesmark. Om vi äter mindre kött behöver vi inte så mycket betesmark och kan istället odla annat på marken, dessutom skulle transporterna minska. På så sätt skulle vi kunna rädda miljön, menar Nanny Gillström.

Tjejerna är fast beslutna om att det finns mycket att göra för klimatet. De tror att folk inte inser hur enkelt det är att göra skillnad. Det enda som behövs är en liten ändring av konsumtionsvanorna.

Mer läsning

Annons