Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många struntar i säkerheten"

/
  • Bengt-Olov Grundin på Bengts cykel & motor menar att många fyrhjulingsköpare tar alldeles för lättvindigt på säkerheten. Foto: Mattias Nääs/Arkiv
  • Foto: Anna Klintasp/Arkiv

Annons

Olyckan som inträffade i närheten av Hovgården mellan Borlänge och Säter igår kväll fick en tragisk utgång. Den 61-årige mannen som var ute för att arbeta med älgpasset fick sin fyrhjuling över sig och skadades så illa att han avled.

För den som vill ge sig ut i skogen med sin fyrhjuling är det mycket viktigt att tänka på säkerheten. Det menar Bengt-Olov Grundin på Bengts cykel & motor i Borlänge.

- Man ska ha körutbildning om man ska köra i skogen. Körtekniken är avgörande. Kör du på en för brant slänt är det till exempel lätt att fyrhjulingen välter bakåt.

Säkerhetsriskerna till trots så blir intresset för att ge sig ut med fyrhjuling allt större, främst för fyrhjulingar med mindre effekt som bara får köras på vanlig väg.

- Intresset för dem har ökat enormt.

Och att tänka på säkerheten är nåt som inte alltid kommer i första rummet för köpsugna fyrhjulingsköpare.

- En del vill inte ens ha hjälm när de köper sin fyrhjuling, säger Bengt-Olov Grundin.

Han menar ändå att en typ av olycka som inträffade vi Hovgården händer väldigt sällan, eftersom största riskerna finns bland fyrhjulingarna som bara får köras på väg.

- Det hände en i Ludvika för tio år sedan också då en person dog när han fick fyrhjulingen över sig. Men det är en olycka som händer väldigt sällan.

- Det är väldigt tragiskt det som har hänt, det är det, avslutar Bengt-Olov Grundin.

Mer läsning

Annons