Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många drottningar i årets karnevalståg

/
  • Sofia. Sofia Ersson blev år 2005 den tolfte BD-drottningen sedan nypremiären i Borlänge.  Foto: Peter Ohlsson
  • 2001. Sara Arvidsson blev Barnens Dagsdrottning 2001.  Foto: Peter Ohlsson
  • Lämnade över. Sofia Ersson lämnade 2006 över titeln till en glad efterträdare, Emelie Larsson.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

I Borlänge hade Barnens Dag firats sedan 1930-talet då det 1977 blivit dags för ett längre uppehåll. Beslutet om detta uppehåll, som skulle bli 17 år långt, togs sedan Barnens Dagsrörelsen fått allt svårare att rekrytera folk för ideella arbetsinsatser.

Många saknade Barnens Dagsfirandet och entusiasmen var också stor för nypremiären sommaren 1994. Till första årets Barnens Dagsdrottning utsågs Tina Prestberg och den 19 augusti i år koras den fjortonde drottningen sedan nypremiären.

I årets karnevalståg kommer BD-drottningen 2007 att få sällskap av flera av tidigare års drottningar.

- Vi har varit i kontakt med de flesta av drottningarna från 1994 och framåt. För dagen är det klart att åtta av dem kommer att vara med i årets karnevalståg, berättar Margaretha Hellsten Sjölund i Borlänge Barnens Dagsförening.

Några av dem som redan lovat medverka är de första årens BD-drottningar, Tina Prestberg från 1994 och Ingela Bergstrand som blev drottning 1995.

I karnevalståget kommer tidigare årets drottningar att sitta på en veteranbil med en skylt som upplyser om vilket år de blev Barnens dagsdrottning i Borlänge.

- Alla vi pratat med tycker att det skall bli roligt att få vara med och ställer gärna upp. Jag tror att de flesta BD drottningar från 1994 och framåt kommer att vara med, avslutar Margaretha Hellsten Sjölund.

Mer läsning

Annons