Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnare arbetstakt i krematoriefrågan

Kyrkonämnden ställer sig bakom det förslag i krematoriefrågan som presenterades för två veckor sedan. Dra ner på takten i det fortsatta utredningsarbetet och mer tid att själva titta på olika lösningar är huvuddragen i förslaget.

Annons

Utredningsarbetet har gått lite för fort. Det var en uppfattning som fanns då kyrkonämndens arbetsutskott beslutade om förslaget. Ett förslag som även kyrkonämnden godkände vid sitt senaste sammanträde.

När krematoriet på Nora griftegården stängdes i mars 1999 var bakgrunden nya miljökrav. Krematoriet hade tagits i bruk 1955 och fram till stängningen var det 17 200 kremeringar som utförts.

De senaste tolv åren, efter beslutet om stängning, har avlidna Borlängebor kremerats i Falun.

En första utredning om återupptagande av krematoriedriften i Borlänge har gjorts av en konsult. I denna utredning har tiden från projektstart till färdig krematorieanläggning beräknats till cirka 19 månader. Enligt utredningen, som presenterades av konsulten vid kyrkofullmäktiges sammanträde 10 november, är investeringsbehovet cirka 7,5 miljoner och teknik och sex miljoner i byggnader.

Kyrkofullmäktige beslutade om återremiss till kyrkonämnden och nu finns ett förslag om såväl lugnare arbetstakt i det fortsatta utredningsarbetet som mer tid att igenom materialet och själva titta på olika lösningar.

Mer läsning

Annons