Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalproducerat lockar många till Sveatorget

/

Annons

Varje torsdag är det torghandel på Sveatorget med konceptet "Mat från Dalarna". Något som blivit väldigt populärt för såväl kunder, torghandlare och näringsidkarna i Borlänge centrum. Det lockar nämligen folk bort från Kupolen in till centrum.

- De är tacksamma över att att de kan gå här och välja på tio olika ostar istället för hundratals inne på Kupolen, säger Maria Leksell, Stora Lunån Gårdsmejeri.

Trots att hon, hennes man Tage Johansson och deras dotter Nora knappt hunnit plocka upp allt kommer flera fram och vill köpa ostarna som alla har fått namn efter fjällkossorna och Nora.

- Det tar oftast slut, det håller på till fyra men vi brukar åka hem tidigare, säger Tage.

- En gång fick vi åka hem på lunchen och hämta mer, säger Maria.

Sören Andersson, Vika Bröd, tycker också att försäljningen har gått bra om man bortser från ett tillfälle.

- Äggen har gått överaskande bra, annars är det brödet och senapen, säger han.

På Sveatorget finns även nybakat bröd, rökt kött och sylt. Några som inte dök upp var de röda gubbarna från Västansjö. De var slut för tillfället vilket var en besvikelse för många som kommit just för jordgubbarnas skull.

Även centrumledaren Laila G Prosén är nöjd med torsdagarnas torghandel, men i början var hon lite tveksam om hur det skulle gå.

- Man vet ju aldrig vad resultatet ska bli men man har alltid en förhoppning. Det bör gå bra, var min tanke, eftersom torghandel och lokalproducerat ligger i tiden.

Och med tanke på att det gått så bra i år så kan detta bli något som återkommer nästa sommar.

- Det tror jag med största sannolikhet, men det handlar även om efterfråga, säger Laila G Prosén.

Mer läsning

Annons