Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarliga leksaker på marknader

/
  • Små. Sugproppspilar blöter gärna barn i munnen för att de ska fästa bättre. När pilarna är små finns en kvävningsrisk.
  • Skäll. Hundar som går, viftar på svansen och skäller. Det är ett exempel på leksak där batteri, ögon eller halsband lätt kan lossna och innebära kvävningsrisk.
  • Söta? Tändare som liknar leksaker kan orsaka brännskador om barn leker med dem, varnar konsumentverket.

Annons

Efter en rad anmälningar till konsumentverket inleddes 2004 en kontroll av leksaker som säljs på marknader.

Den följdes sedan upp 2006 med en större marknadskontroll och i år kom en rapport som visar att leksaker som inte uppfyller säkerhetskraven fortfarande säljs på marknader runt om i landet.

Konsumentverket har i sin granskning listat olika artiklar som kan vara livsfarliga för barn.

Dit hör skällande, batteridrivna hundar där smådelar, exempelvis batterier eller halsband med bjällra, lossnar och kan orsaka kvävning. Ett annat exempel är figurer som kan svälla i vätska och som kan orsaka kvävning eller tarmstopp hos barn.

Runda små bollar hör till de leksaker som skördat flest liv. Bara i USA har 51 dödsfall konstaterats. Har bollen en diameter under 44,5 millimeter finns det en lag som säger att den ska ha en varningstext.

Sugproppspilar är ett annat farligt exempel. Barnen stoppar ofta pilen i munnen för att den ska fästa bättre. Detta har orsakat tio dödsfall, varav ett i Sverige.

Inför sommarens marknader kräver verket att arrangörerna tar sitt ansvar för att komma till rätta med problemet. Verket uppmanar att arrangörerna informerar knallarna om vilka leksaker som inte får säljas och att om någon inte sköter sig så ska detta dokumenteras så att den inte får delta nästa gång.

Fakta: Konsumentverket varnar för:

Fågelvissla - risk för hörselskada. Visselpipan kan fastna i strupen. Den höga ljudnivån kan ge upphov till hörselskador.

Partynapp - kvävnings- och stryprisk. Partynappen är förvillande lik en vanlig napp, men uppfyller inte säkerhetskraven för nappar.

Vattenjojo - stryprisk. Stor elasticitet i snöret och tyngd i bollen gör att jojon kan snöras åt flera varv, hårt runt halsen. Allvarliga strypningstillbud har inträffat i flera länder.

Tändare - brännskador och brandrisk. Tändare som ser ut som leksaker eller andra föremål kan locka barn till lek. Förbud finns i marknadsdomstolen.

Tricky, pop-pop snappers eller liknande smällare - hörselskada. Förbjudna i Sverige.

Sugproppspilar som är kortare än 57 millimeter - kvävningsrisk. Barnen stoppar ofta pilen i munnen för att den ska fästa bättre. Dessa har orsakat 10 dödsfall varav ett i Sverige.

Sugproppspilar med löstagbar sugpropp - kvävningsrisk. Barn stoppar ofta pilen i munnen för att den ska fästa bättre. Sugproppen kan lossna om den inte är ordentligt fastsatt.

Svällande leksaker - kvävningsrisk. Figurerna kan svälla i vätska och kan i värsta fall orsaka tarmstopp eller kvävning hos barn.

Små runda bollar - kvävningsrisk. Runda bollar med en diameter under 44,5 millimeter ska vara försedda med varningstext.

Batteridrivna mjukdjur där batterierna lätt trillar ut - kvävningsrisk. Små delar (halsband med bjällra, ögon) batterier, trillar lätt ur.

Soft air guns - får endast säljas till personer över 18 år enligt vapenlagen. Polismyndigheten har tillsynsansvar.

Stinkbomb - kan irritera slemhinnor. Tillsynsmyndighet kemikalieinspektionen.

Källa: Konsumentverket

Mer läsning

Annons