Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lech drömmer om persontrafik på Västerdalsbanan

/
  • Duv Lars Gunnar Lech anser att det är samhällsekonomiskt fel att lägga ned järnvägstrafik.

Persontrafiken på Västerdalsbanan har precis lagts ned.
Socialdemokraterna i Borlänge vill att banan elektrifieras - och partiet hoppas på trafik igen.
– Järnvägstrafik på elektrifierad bana är det är det mest miljövänliga sättet att transportera gods och människor, säger Duv Lars Gunnar Lech (S).

Annons

Duv Lars Gunnar Lech vill se en upprustning av Västerdalsbanan så att den blir av tillräckligt god standard så att såväl person- som godstrafik kan rulla.

– Belastningen på både vägar och miljö är stor. Lastbilstransporterna efter vägarna till området är påfrestande på både vägar och miljö, konstaterar han.

Lech har därför skrivit en motion till partiets distriktskongress. Socialdemokraterna i Borlänge ställer sig delvis bakom hans åsikter.

Partiet stöder tanken på en upprustning till Fiskarheden och man stöder Västerdalsbanans vänner när det gäller deras arbete. Däremot säger partiet i Borlänge nej till Lechs förslag om en utbyggnad till Sälen.

Duv Lars Gunnar Lech menar att det är samhällsekonomiskt fel att lägga ned järnvägstrafik. Han pekar på att landsvägstrafik är en miljöbelastning som på sikt förstör levnadsvillkoren för dagens människor, och för kommande generationer.

– Att då inte satsa på det mest miljömässiga och billigaste sättet att transportera människor och gods är på sikt ett ekonomiskt slöseri av mycket stora belopp.

Tror du att persontrafiken någon gång återuppstår på Västerdalsbanan?

– Jag tror och hoppas det. Men det gäller att tänka rätt, säger Duv Lars Gunnar Lech.

Mer läsning

Annons