Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt Tåg i Bergslagen trafikera Stockholm"

Annons

Vänsterpartisten Leif Lindström vill skrota SJ:s monopol på trafiken till Stockholm. Efter de senaste dagarnas debatt, om frånåkta resenärer, tycker han att det är hög tid att agera i frågan.

Och inte enbart driva en upprustning av banan.

Utan också frågan om trafikeringsrätten.

Han vill låta Tåg i Bergslagen trafikera Stockholm.

- Dalabanan, som är vår stora led, ska vi bli ifrånåkta där? Vi måste diskutera att ta hand om det här själva. Trafikeringsrätten ska även omfatta Tåg i Bergslagen. Trots att jag är vänsterpartist inser jag att monopolets tid är förbi.

Leif Lindström tänker i första hand ta upp frågan i kommunledningen i Borlänge. Förhoppningen är att det ska leda till mer aktivitet och påtryckningar på regeringen. Att folk blir ifrånåkta tycker han är absurt. Och han befarar att folk kommer att känna osäkerhet och inte veta om de törs ta tåget. Trovärdigheten för tåget som transportmedel minskar.

- Vi kan inte sitta i knä på SJ.

Att Dalabanan är så hårt belastad menar han inte är något argument för att inte vänta in ett anslutande tåg, om det enbart handlar om några minuter. Han har kört banan många gånger som lokförare:

- Är man sen från Borlänge är inte det någon katastrof. säger Lindström som av egen erfarenhet vet att det går att köra in tid på väg ned till Sala.

- Det är klart att man lär dra ett streck någon gång, man kan inte vänta hur länge som helst. Men erfarenhetsmässigt vet jag att chansen att köra in tid är relativt stor.

Att ett SJ-tåg åker från Borlänge strax innan Tåg i Bergslagens anslutning rullar in, det menar han inte skulle hända om det varit två Tåg i Bergslagen-tåg.

Mer läsning

Annons