Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte era ungdomar bo på Peace & Love-campingen

/
  • Per-Arne Lundqvist, campingchef för Peace & Love, kunde berätta att åldersgränsen för campingen i sommar höjs från 15 till 16 år. På campingområdet kommer det också att satsas mera på aktiviteter och annat som ska öka trivseln.
  • – Många får sin första kontakt med både alkohol, droger och sex på campingområdet, hävdade Ulrika Andersson, barnmorska vid ungdomsmottagningen i Borlänge.
  • En bild från sommarens camping.

"Jag skulle aldrig låta min 17-åring bo på festivalcampingen". Det hävdade fältassistenten Dan Vikberg vid den diskussion kring Peace & Love-campingen som hölls i Stadshuset på torsdagskvällen. En träff som tyvärr bara lockade tre tonårsföräldrar.

Annons

Att det är stökigt på festivalcampingen är inget som varken Peace & Love-folket själva eller de myndigheter som håller uppsikt över området stuckit under stol med.

– Många får sin första kontakt med både alkohol, droger och sex på campingområdet, hävdade Ulrika Andersson, barnmorska vid ungdomsmottagningen i Borlänge.

Ofta är det också ungdomar från Borlänge eller närområdet som utmärker sig mest. Det här vill nu både arrangörerna och Borlänges fältassistenter se en ändring på.

– Det här handlar om ett föräldraansvar. Varför ska ungdomarna bo på campingen när de har ett hem i närheten, undrade fältaren Dan Vikberg som själv aldrig skulle låta sin 17-åring bo på campingen.

Många väljer också festivalpass med camping även om de inte övernattar där.

– Många håller till på campingen bara för att kunna festa. När de piggnat till någorlunda går de hem framåt morgonen och sover några timmar, duschar och visar upp sig för föräldrarna som då tycket att de verkar så skötsamma, säger Anna Björkman, fältare vid Gylle skola.

– De som bor där hela veckan har inte samma möjligheter och tar det därför också lugnare för att orka med.

Per-Arne Lundqvist, campingchef för Peace & Love, skulle också gärna se att ungdomarna från Borlänge med omnejd valde att bo på annat håll än på campingen.

– Det bor 35 000 personer på campingen som därmed blir Dalarnas tredje största stad, större än Monaco, påpekade Per-Arne som också kunde nämna en rad förändringar inför sommarens festival.

– Vi har höjt åldersgränsen för campingen från 15 till 16 år och kommer också att satsa mera på aktiviteter och annat som ska öka trivseln.

En bättre tillgång till vatten är också något han ser som nödvändigt och mycket viktigt.

– När de vaknar i sina stekheta tält på morgonen är det viktigt att det finns vatten tillgängligt. Annars blir det lätt att börja dagen med några av de öl som finns i tältet, menar han.

Och öl finns det. I massor!

– Det skulle säkert gå att fylla hela Tjärnasjön med den öl och cider som finns på campingområdet, säger Per-Arne.

Och det är inte bara de som blivit myndiga som kan ta in öl på campingen.

– Nej, vi har ingen rätt att beslagta alkohol från någon. Det är polisens sak. Det är bara glasflaskor som vi har rätt att beslagta eftersom de är farliga, säger Per-Arne Lundqvist.

Så det är fritt fram för en 16-åring att ta med både starksprit och öl in på campingen?

– Ja, vi har inget rätt att ta något i beslag.

Bekymrade är även personalen från ungdomsmottagningen i Borlänge.

– Vi har haft 71 fall av klamydia hos tjejer mellan 12 och 22 år varav 56 direkt efter festivalen. Av de fallen har vi kunnat koppla 34 fall direkt till festivalen efter att ha smittspårat spridarna till 19 städer från Boden i norr till Lund i söder. Och då ska man komma ihåg att den siffran bara gäller Borlängetjejer, säger barnmorskan Ulrika Andersson.

Hon säger också att könssjukdomen gonorré nu börjat komma tillbaka efter att nästan varit helt försvunnen.

– Berusade killar och tjejer gör saker på campingen som de aldrig skulle göra annars. Vi ser också en stor efterfrågan av så kallade dagen efter-piller under festivaldagarna, säger Ulrika Andersson.

Mer läsning

Annons