Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill bevara rivningshotad skola

/

Islingby skola kan inte byggnadsminnesförklaras.
Men länsstyrelsen anser att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och därför bör bevaras.
– Det är upp till kommunen att fatta beslut, säger länsantikvarie Ulf Löfwall.

Annons

Ett 60-tal byggnader i Dalarna är byggnadsminnesförklarade. Islingby skola är inte av den kalibern att ett sådant skydd kan bli aktuellt. Den gamla skolan betecknas inte som "synnerligen märklig".

Men länsantikvarie Ulf Löfwall hoppas ändå att skolan undkommer rivningshotet.

– Det kan naturligtvis finnas all anledning att bevara en byggnad även om den inte är byggnadsminne. Annars skulle vi bara ha 60 byggnader i länet som är bevarandevärda, säger Ulf Löfwall till tidningen

Han betonar att det faktum att skolan inte blir byggnadsminne inte är samma sak som att länsstyrelsen tycker att den ska rivas. Länsstyrelsen anser att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull.

– Vi anser att man ska försöka bevara byggnaden. Men vi kan inte skydda den som byggnadsminne då det är så högt ställda krav på kulturhistoriskt värde, utifrån ett riksperspektiv. Utifrån de kriterierna kan vi inte genomföra en byggnadsminnesförklaring.

Finansutskottet tog i somras beslut om att riva byggnaden, som uppfördes 1909 av dåvarande Stora Tuna kommun. Rivningen beräknas kosta 1,2 miljoner kronor.

Kommunen beslöt dock att avvakta med rivningen sedan det framkommit att det kan finnas intressenter som är beredda att köpa byggnaden. I sammanhanget betonades då att kontakter då behövde ske med SSAB, med tanke på företagets intressen i området.

Röster har höjts från flera olika håll om att rivningsplanerna ska stoppas. Islingby byalag väckte frågan om byggnadsminnesförklaring.

– Vad jag förstår verkar kommunen gå på rivning, konstaterar Ulf Löfwall.

Mer läsning

Annons