Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kycklingburar i centrum - en överraskning

/
  • Instängda. ”Man känner sig lite instängd”, konstaterar Åke Larsson samt Julia och Birgitta Bengtsson, gäster på restaurang Malu. Det här är något som restauranggästerna i Borlänge får vänja sig vid.
  • Inomhus. Shivan Khalaf på restaurang Luna tänker ta bort hönsnätet runt uteserveringen och bara servera och tillåta alkohol inomhus i fortsättningen.

Annons

Om alkohol ska få serveras på uteserveringarna i Borlänge måste krogarna ha stadigvarande personal ute. Personen få inte gå in för att exempelvis hämta mat eller mer dryck. Det framgår av respektive serveringstillstånd.

Ett alternativ är att uteserveringen hägnas in - så att langning förhindras.

Dessa krav har kommunen ställt i många år. Men efter Liljan-domen i kammarrätten, förra året, förtydligas kraven från och med i sommar. En del krogar har nu valt att sätta upp nät vid uteserveringarna för att slippa ha en person ständigt på plats utomhus.

Näten uppskattas inte av byggnadsnämnden.

- Det här har varit uppe till diskussion. Det är inte så här vi vill att det ska se ut, säger stadsarkitekt Arne Ludvigsson.

Borlänge kommun har nu vänt sig till polisen, som beviljar tillstånd för uteserveringarna, och påpekat att utformningen inte stämmer överens med hur det såg ut i tillståndsansökan.

- Ingen har redovisat kycklingnät på sina uteserveringar. Det händer nog inte mycket den här sommaren, säger Arne Ludvigsson och menar att man får vara inställd på en diskussion om hur det ska se ut inför nästa sommar.

Krögarföreningen har uttalat sig kritiskt om kraven kring uteserveringarna. Men enligt kommunen kommer förslaget att inhägna serveringarna från några av krögarna själva.

Mer läsning

Annons