Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kriget" kom till stan

/
  • Mor nästa vägg. En av grupperna inväntar rätt läge för att göra en ny framryckning.
  • På språng. Hemvärnet i Borlänge övade i lördags strid i bebyggelse i centrum och i Kvarnsveden. Foto: Mikael Forslund

Annons

Klockan var strax efter klockan 09 på lördag morgon när en del tidiga flanörer på gatorna stannade till och undrade vad som var på gång. Runt polishuset fanns en grupp på fem-sex personer som insatsstyrkan skulle ta bort på något vis. Insatsstyrkan smög och grupperade om sig flera gånger. Hur som helst lyckades insatsstyrkan med vad den skulle göra.

Scenariot vid Kvarnsvedens Folkets hus var scenariot att en grupp fanns vid Folkets hus och grannskapet. Insatsstyrkan kom i tre bilar och smög fram mot centrum. Efter en stund blev de beskjutna och man grupperade om sig ett otal gånger.

Insatsstyrkan lyckades få bort "inkräktarna" från Folkets hus och drev dem vidare mot Kvarnsvedens skola under vilt skjutande. Hemvärnsövningen denna gång avslutades vid Bysjöns övningsområde där man fick lära sig hur man undersöker ett helt hus.

Hemvärnet i Borlänge har genomgått en förändring och manskapet har blivit betydligt yngre. I Borlänge finns i dag ett 100-tal hemvärnsmän. En del av dem har gjort vanlig värnplikt, andra har gått den kortare utbildningen vid I13-gruppen i Falun. Glädjande är också att det kommit in flera tjejer i hemvärnet i Borlänge.

- I dagsläget har vi fyra tjejer. I lördagens övning var två av dem med, säger Marcus Hellman.

Hemvärnet har någon slags övning ungefär var tredje vecka. Någon mer spektakulär övning i stadsmiljö blir det nog inte i år. Nästa år blir det nya övningar som kanske förläggs till centrum eller bostadsområden.

Inför lördagens övning har Hemvärnet informerat så mycket man kunde. Polisen fick naturligtvis meddelande om övningen i ett tidigt skede. I Kvarnsveden har alla som bor i närheten fått flygblad med information i god tid. Dessutom gick lokalradion ut och informerade plus att kommunens hemsida också informerade om övningen som kunde innehålla ene del skjutande.

Mer läsning

Annons