Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget kom till Ornäs

/

Annons

Bildspel: Så övade de kriget

35 kvinnor och män från hela landet befinner sig nu på Banverkets Kursgård Dala-Storsund. Men det är ingen vanlig, idyllisk sommarvistelse, utan 12 dagar under krigets flagg.

I realistiskt uppbyggda miljöer får deltagarna lära sig vad det innebär att utföra akutsjukvård under krig.

- De får lära sig krishantering, att behandla krigets skador, ge syrgas och utföra hjärt och lungräddning, berättar Leif Carlsson, som tidigare arbetat som yrkesmilitär men nu är anställd av Röda Korset.

En grupp med sex militärklädda kommer bestämt stegande över ängen, allvaret står att läsa i deras ansikten. Det är utbildningens slutövning som pågår, 48 timmar av realistiska uppdrag, där deltagarna får omsätta allt som de har lärt sig i praktiken.

- Det är nu vi avgör vilka som är lämpliga, nu ska alla puckar vara på plats, säger Leif.

Under de här två dygnen gör de olika grupperna upp läger, där de sover. När som helst kan någonting inträffa och via en radio får gruppbefälet instruktioner från en sambandscentral, där de som utbildar sig till sjukvårdsbefäl sitter med kartor och radio. Någon kan bli skadad eller fienden kan anfalla, uppdragen haglar tätt och då gäller det att veta vad man ska göra.

Sara Wallgren från Stockholm utbildar sig till gruppchef.

- Jag vill få så mycket kompetens som möjligt på fältet, för att ta med mig kunskaperna hem till Roslagsbataljonen, berättar hon och det börjar knastra i hennes radio.

- Erik Cesar uppfattat, klart slut, meddelar hon och vänder sig till sin grupp som ligger påpälsade och svettas i gräset.

- Nu har vi fått direktiv uppifrån, fienden drar sig tillbaka.

Läs mer i torsdagens tidning!

Mer läsning

Annons