Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativiteten flödar på sommarkursen

/
  • Mikael Nilssons låtval imponerar på fotbollsbloggens Carl-Johan Bergman. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
  • Vackra ting i glas. Smycken, prydnadssaker, krokar eller skulpturer, det är bara fantasin som sätter stopp.
  • Påhittiga tjejer. Under veckan som gått har många tjejer fått upp intresset för det konstnärliga. Johanna Björkman har skapat denna fina skål.

Annons

- Vi har gjort lampor, smycken, skålar och gjutit i betong, berättar Johanna Björkman, som tar emot besökarna i dörren. På sig har hon en fin, smyckad t-shirt med sitt namn på. Alla tjejerna har gjort sin egen.

Det här är första året som glasverkstaden äger rum. Syftet är att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland tjejer, och information har skickats till mellanstadieskolorna i Borlänge, Falun, Säter och Gagnef.

- Det var 24 tjejer som sökte, men vi kunde erbjuda 16 platser så vi lottade, berättar Maria Johansson, en av dem som hållit i sommarkursveckan.

I avgiften på 900 kronor har mat varje dag och allt material ingått.

- Det har varit hur kul som helst, de har varit jätteduktiga och det är kul att tjejerna lyfts fram.

Inne på Framtidsmuseet står en stor buffé uppdukad. Här finns kaffe, jordgubbar och flera olika sorters kakor, som tjejerna bakat för att bjuda föräldrar och syskon på. En trappa upp håller utställningen till. 11-åriga Olivia Holm är i full färd med att visa sin pappa vad hon gjutit i betong. På ett bord trängs ljusstakar med sjöhästar och grisar.

- Fast det var roligast att göra glasskålen, säger Olivia.

- Och att borra i glas, men man måste borra långsamt och inte så hårt för annars spricker det, tipsar hon.

Under veckan har framtidens formgivare även lärt sig att tillverka egna lampor med en fond av glas, provat på trådslöjd och gjort vackra smycken, genom sammansmältning av olikfärgade glas och metaller.

Mer läsning

Annons