Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av det mobila surfandet under sommaren

/
  • Patrik Nilsson är nätexpert på Telenor och konstaterar att dalfolket surfade 76 procent mer i mobilen, i Telenors nät, i juli i år jämfört med samma period i fjol.
  • Både Telenor och Telia har noterat en kraftig ökning i det mobila surfandet i sommar.
  • Många av Telenors mobilsurfare surfar sent på kvällen.

En regnig sommar använder vi mobilen mer än vanligt.
Det visar Telenors statistik över dalfolkets surfvanor.
– Det mobila surfandet i vårt nät ökade med 76 procent i juli, säger Patrik Nilsson.

Annons

En av de större mobiloperatörerna i landet är Telenor, som just nu rustar för att bygga ut sitt mobilnät. DT träffade Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor, när han besökte Borlänge.

– Jag är här i Borlänge för att utbilda kring vårt nät, jag håller utbildningar med säljare och återförsäljare, berättar han och fortsätter:

– Vi ser att folk surfar mer och mer. Därför är det bra tajming på vår utbyggnad, antalet basstationer ska öka med 69 procent i Dalarna. Vi har redan byggt tre fjärdedelar av stationerna.

Patrik Nilsson förklarar att detta är den största satsning som företaget gör sedan 3G-nätet byggdes.

– Vi vill göra Dalarna mer uppkopplat, oavsett om man bor i de större städerna eller ute på landsbygden. Det handlar om att man inte ska behöva välja operatör efter täckning. Vi och Tele2 bygger 2G- och 4G-näten tillsammans. När vi är klara så är vi tre operatörer i landet som täcker 90 procent av Sveriges yta vardera, säger han.

Telenor har märkt av ett ökat mobilt surfande i Dalarna i juli i år.

– Det mobila surfandet har ökat med 76 procent i Dalarna jämfört med samma period förra året. En del av den siffran kanske har att göra med den dåliga sommaren, när det regnar så surfar vi mer. Allra mest surfar man i Vansbro. De använder mest data i vårt nät. Där surfar man 53 procent mer än genomsnittet i Dalarna, säger Patrik Nilsson.

Det är dock en annan kommun som är bäst i dalaklassen gällande störst ökning jämfört med fjolåret.

– I Smedjebacken är ökningen allra störst jämfört med juli i fjol, hela 215 procent, det är astronomiska siffror, säger Patrik Nilsson.

Varför tror du att det mobila surfandet ökar så mycket?

– Det finns ett stort behov från kunderna att surfa via mobilen. För fem år sedan var det ingen som tittade på filmsnuttar i mobilen. Nu ser folk på det dagligen, samt TV-program, TV-serier och filmer. Det vi ser hos kunderna är att så fort de skaffar en bättre smartphone med större skärm så ser de mer på TV och film via mobilen och det ställer högre krav på bra täckning och bra nät.

Går det att säga något om när på dagen som dalfolket surfar i ert nät?

– Mycket av surfen sker på kvällstid, ofta sent in på natten. Jag tror att det handlar om att man tittar på det som man vill titta på, när det passar en. Man kanske ser en nyhetssändning eller ett avsnitt av en TV-serie innan man släcker lampan, säger Patrik Nilsson.

Han utmålar Telia som den stora konkurrenten i norra delen av landet. Telia har också märkt av en ökning i den mobila surftrafiken under sommaren.

– Den mobila surftrafiken ökar kraftigt under sommaren på Sverigenivå. Om man jämför ett år tillbaka så surfades det 80 procent mer nu i juli 2015 jämfört med juli 2014. Tittar vi sedan på Dalarna i juli månad så använde dalfolket sina telefoner för surf ungefär fem procent mer än svenskarna i snitt, säger Hans G. Larsson, informationsansvarig på Telia.

Även Telia håller på att bygga ut mobilnäten.

– Just nu är Telia i slutfasen av miljardsatsningen som pågår under 2014 och 2015 där det sker en kraftig utbyggnad av 3G och 4G. Detta sker parallellt med en modernisering av 2G-nätet. Dessa satsningar sker över hela landet – i tätort såväl som i lands- och glesbygd, säger Hans G. Larsson.